Ján Figeľ kandiduje za podpredsedu Európskej ľudovej strany

NETKY.SK • 18 Október 2012, 08:19 • 2 min
Ján Figeľ kandiduje za podpredsedu Európskej ľudovej strany

Ján Figeľ kandiduje za podpredsedu Európskej ľudovej strany - Politika Predseda KDH je presvedčený o tom, že v prípade úspechu to dáva šancu prenášať slovenské pohľady, postoje a hodnoty do kuchyne európskeho diania. Predstaviteľ slovenskej pravicovej opo

slovakia

left justify in out

img

Predseda KDH je presvedčený o tom, že v prípade úspechu to dáva šancu prenášať slovenské pohľady, postoje a hodnoty do kuchyne európskeho diania.

 Predstaviteľ slovenskej pravicovej opozície a predseda KDH Ján Figeľ bude vo štvrtok kandidovať za podpredsedu Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorej veľký kongres sa dnes začal v Bukurešti.

V prípade úspechu by sa Figeľ stal prvým Slovákom vo vedení najväčšej paneurópskej politickej strany.

"Dnes bol prijatý programový dokument a platforma EĽS, ktorá vyjadruje hodnoty, ciele a opatrenia strany na najbližšie desaťročie," uviedol Figeľ v telefonickom rozhovore pre TASR. A dodal, že prebiehajúci kongres európskych ľudovcov zároveň reviduje základné programové dokumenty, ktoré EĽS prijala v roku 1992 v Aténach a v roku 2002 v Berlíne.

Je to zároveň kongres, na ktorom sa uskutočnia voľby do štatutárnych orgánov EĽS. Podľa delegátov niet pochýb o tom, že predsedom EĽS bude aj naďalej Wilfried Martens, obmení sa však zloženie desiatich podpredsedov. Medzi kandidujúcimi je aj Ján Figeľ, ktorý potvrdil, že z nášho regiónu mu konkurujú uchádzači z Rakúska a Českej republiky. Stredná Európy už mala v najvyšších orgánoch EĽS zastúpenie v osobe maďarského premiéra Viktora Orbána.

"Považujem to za výzvu, ktorou Slovensko môže a má prispievať do európskej politiky. Nikdy za 20 rokov občan Slovenska nebol vo vedení najsilnejšej európskej politickej strany," upozornil Figeľ.

Predseda KDH dodal, že je presvedčený o tom, že v prípade úspechu to dáva šancu prenášať slovenské pohľady, postoje a hodnoty do kuchyne európskeho diania.

Figeľ uviedol, že ešte pred prijatím základného programového manifestu, na ktorom sa podieľal aj on osobne a tiež ďalší predstavitelia KDH, sa slovenskej delegácii podarilo presadiť opatrenia na zachovanie nedele ako dňa pracovného pokoja.

"Ak sa má zachovať kultúrna identita, respektíve kultúrne korene Európy, je dôležité, aby sme obhajovali nedeľu ako spoločný celoeurópsky deň pracovného pokoja," uviedol Figeľ. A spresnil, že tento program bol delegátmi kongresu prijatý jednomyseľne.

Z hľadiska celkového odkazu kongresu ľudovcov Figeľ uviedol, že v Bukurešti ide o dôležité rokovania v období, keď sa mnohé témy stávajú kľúčovými pre súdržnosť EÚ a eurozóny. Odpoveďou EĽS na krízu a deficity a na to, aby sa naša spoločnosť nerozvíjala na úkor budúcich generácií, sú podľa neho rozsiahle zmeny a reformy, ktoré naštartujú rast a podporia zamestnanosť, pričom vsadiť treba ba inovácie a vzdelávanie.

Figeľ zároveň uviedol, že pri tvorbe nového programového zamerania EĽS sa zástupcom slovenských pravicových strán podarilo na jednotlivých úrovniach presadiť programové zmeny a doplnky z oblasti hodnotovej orientácie a identity, ale aj pri záležitostiach menšín, bezpečnosti či v ekonomike tak, že oddnes môžu povedať, že nový program Európskej ľudovej strany je aj podľa obrazu slovenskej pravice.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies