Ján Ďurovčík patrí vo svojom obore k najskúsenejším umelcom

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 12:04 • 2 min
Ján Ďurovčík patrí vo svojom obore k najskúsenejším umelcom

BRATISLAVA – Známy slovenský choreograf a režisér Ján Ďurovčík sa v nedeľu 10. apríla dožíva 45 rokov. Významné úspechy dosiahol nielen na domácej umeleckej scéne, ale aj v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Podpísal sa pod mnohé produkcie, ktoré dosiahli veľký ohlas či už v Slovenskom národnom divadle (SND), v Štátnej opere v  Prahe alebo v Národnom divadle v japonskom Tokiu. Laureát niekoľkých prestížnych ocenení spolupracoval aj s osobnosťami svetového formátu ako sú Lisa Stansfield či Mireille Mathieu.

 

Ján Ďurovčík sa narodil 10. apríla 1971 v Michalovciach. Študoval choreografiu u profesora Štefana Nosáľa na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Vzdelanie si doplnil na tanečnom inštitúte (Institute For Dance And Dance Instruction) v belgických Antverpách. Neskôr získal angažmán ako sólista v H.F. Dansetheatre Amsterdam a učil moderný tanec na International Dance Stage Bornem v Belgicku. Vo veku 22 rokov založil dvanásťčlenný balet Torzo (1992-1995), ktorý bol prvým pokusom o vytvorenie profesionálneho divadla moderného tanca na Slovensku. V rokoch 1997-1999 ako spoluzakladateľ viedol Bratislavské Divadlo Tanca (BDT), na ktoré v roku 2005 nadviazalo Slovenské divadlo tanca (SDT). Od roku 2008 je domovskou scénou SDT Divadlo Heineken Tower Stage. V roku 2000 Ďurovčík založil divadelno-tanečné teleso JAN.

 

Na svojom konte má Ján Ďurovčík desiatky mimoriadne úspešných baletných, operných i muzikálových choreografií. Medzi najznámejšie patria inscenácie Strom, Rasputin, Cigáni idú do neba, Pomáda, Na skle maľované, Hriešny tanec, Neberte nám princeznú, Popolvár, West Side Story, Rómeo a Júlia alebo Carmen. Je autorom produkcií pre popredné slovenské a zahraničné scény ako sú Slovenské národné divadlo (SND) a Nová scéna v Bratislave, Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre, Štátne divadlo (ŠD) v Košiciach, Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK), Národné divadlo v českom Brne či Goja Music Hall v českej metropole Prahe. Zrejme najvýraznejším medzníkom jeho doterajšej umeleckej kariéry je premiéra Vtáka ohniváka v Národnom divadle v japonskom Tokiu (Tokyo National Theatre), ktorého baletný súbor naštudoval tento titul pod vedením Jána Ďurovčíka a uviedol ho v januári 2004 ako svoju premiéru, následne ho zaradil do svojho repertoáru.

 

Vyhľadávaný umelec sa tiež podieľal na realizácií mnohých banketov, galavečerov a televíznych inscenácií či prenosov. Divákom je známy aj ako porotca, najmä z televíznych tanečných súťaží. Umelecká tvorba Jána Ďurovčíka bola okrem iného ocenená aj Krištáľovým krídlom (1999) v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies