Ján Budaj reaguje na posledný útok medveďa: Psy útočia na ľudí častejšie a horším spôsobom!

NETKY.SK • 3 August 2022, 07:08 • 2 min
Ján Budaj reaguje na posledný útok medveďa: Psy útočia na ľudí častejšie a horším spôsobom!

BRATISLAVA - Minister životného prostredia tiež hovorí, že, keby médiá viac písali o útokoch psov, ľudia by sa menej báli medveďov.

slovakia

left justify in out

TASR a Televízia Markíza včera priniesli správu o najnovšom prípade stretu človeka s medveďom. Útok sa stal v okrese Považská Bystrica. Viac sa môžete dočítať tu: Ďalší útok medveďa na lesníka! Čo na to Zásahový tím? Na informácie, ktoré prevzali médiá, zareagoval ostro minister životného prostredia Ján Budaj na sociálnej sieti. Ten je v dlhodobom spore lesníkmi, horármi i niektorými starostami obcí, najmä na strednom Slovensku, kde boli útoky medveďov doteraz najčastejšie. 

 

Zo sveta: Dmitrij Peskov: „Vo svete už nie je priestor pre americkú hegemóniu."

 

img

 

„Médiá v honbe po vysokej čítanosti majú sklon dramatizovať udalosti. Napríklad v tomto aktuálnom prípade nedošlo k žiadnemu "vytrhnutiu kusu stehna". Lesník, ktorý čelil tzv. obrannému útoku medveďa, bol hneď po ošetrení prepustený do domáceho ošetrenia," začal svoje vyjadrenie Budaj a dodal: „Okrem škrabancov a zlomeného prsta na ruke má v nohe ranu po jednom zube, ktorú lekári ošetrili a nasleduje už len očkovanie proti prípadnej besnote."

 

Starosta obce Domaniža František Matušík pre médiá uviedol:Medveď sa však podľa neho na muža rozbehol, začal ho hrýzť a škriabať, pohrýzol mu stehno, doškriabal brucho, muž mal tržné rany, utrpel i zlomeninu na ruke. Útok trval približne štyri minúty."

 

img

 

Napriek tomu, že v niektorých obciach a dedinách starostovia od začiatku leta vyzývajú občanov, aby radšej do lesa nechodili, v niektorých úsekoch platí dokonca zákaz a lesníci i mnohé združenia žiadajú zmenu zákona o regulácii medveďa hnedého, Ján Budaj  situáciu nevidí tak dramaticky.

 

„Ale takáto bulvarizácia spôsobuje doslova vlny strachu a občania sa potom obávajú ísť na vychádzku do lesa, hoci počet útokov medveďa na človeka stále nie je vyšší, ako je priemer za posledných 20 rokov," napisal minister na sociálnej sieti.

 

img

 

Na záver svojho vyjadrenia Ján Budaj tiež zdôraznil, že medvede nie sú pre človeka nebezpečnejšie ako psy. „Obdobný typ zranení niekto na Slovensku utrpí prakticky každý týždeň od psov, avšak pes, hoci je štatisticky podstatne nebezpečnejší, nevzbudzuje v človeku taký inštiktívny strach, ako medveď. A preto správa o obdobných útokoch psov nie je mediálne zaujímavá," uviedol Ján Budaj.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prvá loď s obilninami z Ukrajiny zakotvila pri pobreží Turecka

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona