Jamajku čaká od pondelka antidopingový audit

NETKY.SK • 23 Október 2013, 11:56 • 2 min
Jamajku čaká od pondelka antidopingový audit

KINGSTON - Budúci týždeň zavíta na Jamajku tím Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), aby zmapoval situáciu v krajine podozrivej z benevolentného prístupu k užívaniu zakázaných látok špičkovými atlétmi. V pondelok sa začne dvojdňový audit, potvrdil šéf rady Jamajskej antidopingovej komisie (JADCO) Herbert Elliott.

slovakia

left justify in out

"WADA k nám pošle troch svojich komisárov," referoval Elliott krátko po tom, ako prezident WADA John Fahey označil za trápne pokusy JADCO odsunúť kontrolu na budúci kalendárny rok. Zmena postoja pravdepodobne nastala po tom, ako sa do veci sa vložila jamajská premiérka Portia Simpsonová-Millerová, ktorá pozvala do krajiny inšpektorov WADA. 

WADA v tomto roku opakovane vyjadrila nespokojnosť so spôsobom, akým zodpovedné jamajské inštitúcie riešia závažné porušenia pravidiel špičkovými atlétmi. V auguste organizácia celosvetovo zastrešujúca boj proti zakázaným látkam ponúkla karibskej liahni skvelých šprintérov pomoc v súvislosti s prípadom bývalého svetového rekordéra na 100 m Asafu Powella. Odvtedy však nenastal žiaden relevantný posun a znepokojenie ešte vzrástlo po vyjadreniach bývalej výkonnej riaditeľky Jamajskej antidopingovej komisie (JADCO) Renné Anne Shirleyovej o problémoch počas jej mandátu. 

Už v auguste WADA varovala Jamajku, že ak nepodnikne na antidopingovom poli zásadné kroky, posunie celú záležitosť na nadačný výbor, ktorý môže posúdiť štatút Jamajky ako nevyhovujúci Svetovému antidopingovému kódexu. Takýto vývoj by mohol ohroziť účasť jamajských športovcov na olympijských hrách. "Súčasný stav je pre nás neprijateľný, nenecháme to len tak," citoval v utorok Faheya britský denník Daily Telegraph. 

Jamajčania sa ocitli pod drobnohľadom po pozitívnych nálezoch šprintérov Powella a Sherone Simpsonovej na júnovej národnej kvalifikácii v Kingstone. Obom našli v tele zakázaný stimulant oxilofrín a majú zastavenú súťažnú činnosť. V máji neprešla dopingovou kontrolou dvojnásobná olympijská víťazka na 200 m Veronica Campbellová-Brownová, po mítingu v Kingstone bola pozitívna na diuretikum hydrochlorotiazid, ale vyviazla iba s varovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona