Jamajka, vlasť Usaina Bolta, oslavovala 50. výročie nezávislosti od Británie

NETKY.SK • 7 August 2012, 06:41 • 2 min
Jamajka, vlasť Usaina Bolta, oslavovala 50. výročie nezávislosti od Británie

Jamajka, vlasť Usaina Bolta, oslavovala 50. výročie nezávislosti od Británie - Politika Jamajčania po celom karibskom ostrove v pondelok oslavovali 50.

slovakia

left justify in out

img

Jamajčania po celom karibskom ostrove v pondelok oslavovali 50. výročie nezávislosti svojej krajiny od Británie.
      Mnoho nadšených ľudí v hlavnom meste Kingston bolo oblečených do národných farieb Jamajky - zlatej, čiernej a zelenej. 
      Oslavujúci obyvatelia sa prechádzali po "dedine zlatého jubilea", ktorú vytvorili v Kingstone ako ukážku jamajských dejín, jedla a kultúry.
      Tisíce Jamajčanov sa zhromaždili aj na národnom štadióne v hlavnom meste, kde usporiadali výstavu zachytávajúcu významných ostrovanov, akým bol vodca hnutia za černošskú národnosť Marcus Garvey alebo ikona reggae hudby Bob Marley. 
      Na štadióne v pondelok večer vystupovali vojenské kapely, gospelové zbory a skupiny hrajúce domáce hudobné žánre ska, rocksteady a reggae. Na slávnosti boli prítomní prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Jacob Zuma, bývalý americký minister zahraničných vecí Colin Powell či vodca amerického združenia Islamský národ, Louis Farrakhan.
      Oslavy sa konali v najvhodnejšom čase - iba deň po tom, čo slávni jamajskí šprintéri Usain Bolt a Yohan Blake potešili svojich krajanov získaním zlatej a striebornej medaily v behu na 100 metrov na olympijských hrách v Londýne. Jamajčanka Shelly Ann Fraserová-Pryceová sa stala najrýchlejšou ženou planéty, keď v sobotu 4. augusta zvíťazila v behu žien na 100 metrov a odštartovala tak historický víkend svojej vlasti.
      Premiérka Portia Simpsonová Millerová, prvá ženská líderka krajiny, sa na slávnosti poďakovala jamajským športovcom.
      Výročie však nebolo pre každého dôvodom na oslavu. Niektorí obyvatelia karibskej krajiny tvrdia, že Jamajka zaostáva odvtedy, čo pred 50 rokmi dosiahla nezávislosť od Británie, a to najmä vinou zlého politického riadenia. Ďalším problémom Jamajky s necelými troma miliónmi obyvateľov je vysoká kriminalita.
      O polnoci 6. augusta 1962 vlajku britskej ríše na národnom štadióne v Kingstone spustili posledný raz a nahradila ju zlato-čierno-zelená vlajka Jamajky, ktorá tam veje aj dnes.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies