Jamajka: Archeológovia požiadajú o zaradenie Port Royal do zoznamu UNESCO

NETKY.SK • 30 Máj 2012, 06:58 • 2 min
Jamajka: Archeológovia požiadajú o zaradenie Port Royal do zoznamu UNESCO

Jamajka Archeológovia požiadajú o zaradenie Port Royal do zoznamu UNESCO - Kultúra Archeológovia v utorok oznámili, že požiadajú kultúrnu agentúru OSN o zaradenie pozostatkov zväčša potopeného jamajského prístavného mesta Port Royal - ktoré bolo pred viac

slovakia

left justify in out

img

Archeológovia v utorok oznámili, že požiadajú kultúrnu agentúru OSN o zaradenie pozostatkov zväčša potopeného jamajského prístavného mesta Port Royal - ktoré bolo pred viac ako 300 rokmi známe ako "najhriešnejšie mesto na zemi" - do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.
      Zaradením na zoznam by sa Port Royal dostal do spoločnosti svetových pokladov ako kambodžský chrámový komplex Angkor Wat alebo Tádž Mahal v Indii.
      Mesto zo 17. storočia bolo svojho času čulým prístavom kde bukanieri, vrátane Henryho Morgana, kotvili kvôli rumu, ženám a opravám lodí.
      V nedávnych dňoch medzinárodní konzultanti dôkladne preskúmali pozemné a námorné hranice mesta, aby mohli požiadať o zaradenie medzi kultúrne dedičstvo do júna 2014, povedal Dorrick Gray, technický riaditeľ Jamaican National Heritage Trust, vládnej agentúry zodpovednej za udržiavanie a rozvoj kultúrnych atrakcií ostrova.
      Port Royal bol v 17. storočí hlavným mestom Jamajky, britskej kolónie, až kým zemetrasenie a vlna cunami v roku 1692 nezatopila jeho dve tretiny. V tom čase malo približne 7000 obyvateľov a bolo porovnateľné s americkým Bostonom.
      Po zemetrasení zvyšky mesta slúžili dve storočia ako základňa britského námorníctva. V súčasnosti je to schátraná rybárska dedina pri kingstonskom letisku. Návštevníkom ponúka len pár reštaurácií s plodmi mora a niekoľko historických budov. Potopená časť mesta je archeologickým náleziskom a potápať sa tam dá len na povolenie.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona