Jamajčania boli v boji proti dopingu ľahkovážni

NETKY.SK • 12 November 2013, 16:28 • 2 min
Jamajčania boli v boji proti dopingu ľahkovážni

JOHANNESBURG - Na Jamajke mali doteraz športovci dopingové prázdniny, vyplýva zo správy kontrolórov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Prezident organizácie John Fahey diplomaticky konštatoval, že testovací program v karibskej krajine má slabé miesta.

slovakia

left justify in out

"V minulosti sme im poskytli významnú pomoc. Oni však premrhali šancu," povedal Fahey v Johannesburgu, kde sa v utorok začala Svetová konferencia o dopingu v športe.

V roku 2013 neprešlo dopingovými testami osem jamajských vrcholových športovcov. Boli medzi nimi aj elitní šprintéri Asafa Powell a Sherone Simpsonová, ktorých prichytili na júnovej národnej kvalifikácii v Kingstone. Obom našli v tele zakázaný stimulant oxilofrín a majú zastavenú súťažnú činnosť. V máji neprešla dopingovou kontrolou dvojnásobná olympijská víťazka na 200 m Veronica Campbellová-Brownová, po mítingu v Kingstone bola pozitívna na diuretikum hydrochlorotiazid, ale vyviazla iba s varovaním.

V závere októbra WADA podrobila Jamajskú antidopingovú komisiu (JADCO) auditu. Nadačná rada WADA dostane jej správu v piatok. "Obsahuje viacero kľúčových odporúčaní. Týkajú sa riadenia aj konkrétnych zásahov. Požiadali sme jamajskú ministerku športu a tiež prezidenta JADCO, aby sa k tomu vyjadrili do konca tohto týždňa," pokračoval Austrálčan. Jamajčanom navrhuje, aby nadviazali spoluprácu s inou krajinou: "Nabádame ich k intenzívnejším medzinárodným vzťahom. Takýto postup sa nám už v minulosti osvedčil."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona