Jáklov Kajínek nerieši zločinca, ale chybu v systéme

NETKY.SK • 12 August 2010, 07:26 • 2 min
Jáklov Kajínek nerieši zločinca, ale chybu v systéme

Jáklov Kajínek nerieši zločinca, ale chybu v systéme

slovakia

left justify in out

img

Do slovenských kín prichádza Kajínek. Kriminálny thriller inšpirovaný príbehom skutočného zločinca Jiřího Kajínka, ktorý je považovaný za prvého nájomného vraha v Českej republike, vtrhne do slovenskej kinodistribúcie 12. augusta, dnes večer má v Bratislave slávnostnú premiéru. "Ten film nie je len filmom, ale má presah do reality a mal by pokračovať teraz v skutočnosti a v tom, čo si ľudia z toho filmu vezmú a čo s tým urobia," povedal pre TASR režisér a scenárista Petr Jákl, ktorý v snímke nerieši ani tak Kájinka ako "chybu v systéme". "Pokiaľ nedôjde k spravodlivému procesu pre človeka, akéhokoľvek, ktorý si má tú spravodlivosť zaslúžiť dostať, potom sa nemá cenu obracať s akýmikoľvek problémami ďalej na inštitúcie, pretože im nikto nebude veriť," vysvetlil Jákl s tým, že dnes je verejná mienka v rámci dôvery k súdom veľmi zlá.
Pre Jákla je Kajínek režijným debutom. "Zo všetkých profesií, ktoré som pri filme absolvoval, je réžia tá, ku ktorej mám najbližšie a chcel by som sa tomu venovať ďalej," dodal športovec (mnohonásobný majster republiky v džude) a filmový kaskadér, ktorý sám seba považuje za veľkého puntičkára. "Každý detail chcem kontrolovať, tak je to pre mňa strašne náročné, ako režisér som tomuto filmu venoval minimálne dva roky, ktoré si môžem vymazať z kalendára," priznal Jákl, ktorému sa počas tých dvoch rokov narodila dcéra, preto sa po dlhých rokoch s Kajínkom chce teraz venovať hlavne rodine.
V novom českom krimi filme si po boku hlavného predstaviteľa, ruského herca Konstantina Lavronenka, zahral spevák a muzikálový herec Václav Noid Bárta. "Hranie v divadle je samozrejme niečo iné, snažil som sa kameru absolútne nevnímať a hrať čo najmenej minimalisticky, aby som nepreháňal. Hlavne s Lavronenkom sa hrá absolútne skvelo, on vás vedie tým, aká je osobnosť a akú má charizmu," povedal pre TASR Noid Bárta, ktorý je zároveň autorom hudby k snímke Kajínek. "Komponoval som ju rok, hudbu na strih som robil prvýkrát, pre mňa je hlavné byť skladateľom, to herectvo je bonus," dodal Noid Bárta, ktorý by teraz rád napísal hudbu pre nejaký historický film.
Vďaka svojmu úteku z väzenskej pevnosti Mírov sa z Kajínka stala legenda a tiež najhľadanejší človek v Európe. Päť týždňov unikal polícii, toto obdobie je dodnes zahalené tajomstvom. Filmový Kajínek je silným príbehom najznámejšieho väzňa v našich končinách. Je to príbeh dvojnásobnej vraždy, príbeh obhajkyne hľadajúcej nové dôkazy, je to príbeh podsvetia a jeho prerastania do štátnej správy, je to zároveň príbeh manipulácie. Nový český titul s využitím umeleckej licencie odráža pohľad tvorcov na to, ako sa celý prípad mohol podľa dostupných informácií odohrať.
V Kajínkovi diváci uvidia okrem majstrovstva držiteľa hereckej ceny z festivalu v Cannes Lavronenka Tatianu Vilhelmová v úlohe obhajkyne. Ďalšie postavy stvárnili poľská herecká hviezda Boguslaw Linda (Sekal vo filme Je trěba zabít Sekala), Deana Jakubisková-Horváthová, Vladimír Dlouhý, Michal Dlouhý, nemecký herec s mnohými hollywoodskymi úlohami na konte Werner Daehn (Valkýra, Speed Racer, xXx), alebo ďalší nemecký herec Ken Duken, ktorý sa objavil v novom filme Quentina Tarantina Inglourious Basterds.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies