Jakeš po návrate z Rely Dakar 2015: Je to životná filozofia

NETKY.SK • 22 Január 2015, 09:18 • 2 min
Jakeš po návrate z Rely Dakar 2015: Je to životná filozofia

BRATISLAVA - Slovenský motocyklový jazdec Ivan Jakeš sa vrátil z Rely Dakar 2015 ovenčený dvoma etapovými víťazstvami.

slovakia

left justify in out

Najmä zásluhou toho obsadil na najťažšej vytrvalostnej rely sveta konečné ôsme miesto. Zároveň sa stal najúspešnejším jazdcom spod Tatier v histórii Dakaru, keď ako jediný doteraz vyhral na púštnom dobrodružstve dve etapy. Jeden triumf má na svojom konte Jaroslav Katriňák. Jakešove celkové štvrté miesto z predvlani navyše stále zostáva najlepším výsledkom Slováka na prestížnej rely.
      

Štyridsaťjedenročný jazdec z Brezovej pod Bradlom mohol pomýšlať aj na lepšie konečné umiestnenie, ale nevyšiel mu úvod pretekov. "Začiatok bol veľmi rozpačitý. Ovplyvnili to aj príprava a zhon pred pretekmi, ako aj komplikácie na jeseň. Dúfal som, že budem do desiateho miesta, skryte som sa snažil skončiť v prvej päťke. Všetko však v mojom prípade poznačili úvodné etapy. Od polovice pretekov sa mi už potom darilo, záver bol fantastický," povedal po prílete z Južnej Ameriky Jakeš, ktorý štartoval už na svojom ôsmom Dakare v kariére.
      

S celkovým umiestnením bol člen Jakeš Dakar tímu spokojný. "Je to pre mňa akési zadosťučinenie. Po Slovensku sa vedú všelijaké reči, že v našej krajine už nikto nepreteká. Mne stačí, že za mnou príde po etape Marc Coma (celkový víťaz Rely Dakar 2015, pozn. red.) a pýta sa ma, že ako je možné, že som bol na blate taký rýchly. Aj ostatní jazdci z absolútnej špičky ma brali ako seberovného a to myslím, že hovorí za všetko," pokračoval rodák z Myjavy, ktorému na 37. edícii pretekov pomáhali kondičný tréner Marián Smyčka a mechanik Jaroslav Beran.
      

So svojím strojom KTM 450 bol mimoriadne spokojný: "Motorka bola veľmi rýchla, veľmi dobrá, možno ešte nejaké veci treba trošku porobiť, ale keby som bol taký rýchly ako motorka, tak určite Dakar vyhrám."
      

Náročné chvíle zažil Jakeš v druhej tretine pretekov, kde ho obmedzoval zranený stehenný sval. "Najťažšie to bolo počas šiesteho až ôsmeho dňa. Ôsmy deň som bol už zmierený s tým, že som vonku a podujatie nedokončím. Navyše sa pripojili problémy so stehnom, v sede som veľmi nejazdil, väčšinu času som stál. Nohu som len veľmi slabo vedel ohnúť tak, aby som netrpel," opísal svoje útrapy.
      

Krátko po skončení Rely Dakar 2015 už myslel na ďalší ročník. "Nechcem oddychovať, chcem sa pripraviť na ďalšiu sezónu a na ďalší Dakar. Vlastne na ten som sa začal pripravovať už včera. Je to finančne náročné podujatie, zháňať peniaze je pre mňa ťažké. Ak ich bude tento rok dostatok, budem si môcť dovoliť štartovať aj na inej rely mimo Dakaru," doplnil Jakeš, ktorý už teraz vie, čo chce na budúcoročnej edícii vylepšiť: "Už vieme ako zlepšiť autá, ako sa lepšie pripraviť, aké centrály zohnať, ako upraviť nádrže na vodu. Jednoducho všetky tie veci, aby bol komfort ešte väčší a stres menší, aby každá minútka, ktorú tam potrebujeme, nebola zbytočná."
      

V štartoch na púštnych dobrodružstvách plánuje pokračovať. "Dakar je životná filozofia. Človek, ktorý to raz odskúša, ktorý chce, vie a túži, už potom s tým nevie prestať," dodal na záver Jakeš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona