Jahnátkove slová o dedičstve má potvrdiť katastrálny úrad

NETKY.SK • 21 November 2013, 12:38 • 2 min
Jahnátkove slová o dedičstve má potvrdiť katastrálny úrad

BRATISLAVA – Katastrálny úrad má potvrdiť alebo vyvrátiť slová ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, že nevedel o svojom dedičstve v Komjaticiach.

slovakia

left justify in out

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií dnes odsúhlasil, že o túto informáciu úrad požiada. Tento výbor začal proti Jahnátkovi konanie 22. októbra za to, že v majetkovom priznaní neuviedol istú časť majetku. „Jahnátek priznal, že vo svojom majetkovom priznaní neuviedol, že vlastní ornú pôdu v Komjaticiach s tým, že o tom nevedel, pretože ju získal dedičstvom v rokoch, keď o tom ani nemusel vedieť. Chcem byť k ministrovi čo najférovejší, tak si od príslušných orgánov, akým je katastrálny úrad, vypýtam stanovisko, či môže potvrdiť Jahnátkove slová a či minister o tom nevedel alebo nemusel vedieť,“ povedal novinárom predseda výboru Miroslav Beblavý. Podľa neho totiž môže ísť o precedens. „Ak by sme ministra oslobodili, bude mať každý verejný funkcionár, ktorý nedodá informácie, cestu, ako sa dostať z klepca. Musíme posúdiť, či nevedel alebo zabudol uviesť potrebné údaje,“ povedal Beblavý. Jahnátek po medializovaní prípadu doplnil svoje majetkové priznanie.

Výbor tiež rozhodol, že osloví spoločnosť TIPOS, aby mu dodala informácie o dvoch bývalých členoch predstavenstva, ktorých začal stíhať. „Pri TIPOS-e ide o to, že ak verejný funkcionár rozhoduje o nejakých typoch podpôr, dotácií a kontraktov, musí po roku podať oznámenie, kde pracoval, s kým má zmluvy, aby sa dalo zistiť, či si neposlal nejakú ´malú domov´, že najskôr niekomu pošle peniaze a potom sám z toho nejakým spôsobom žije. Tí, ktoré také právomoci nemajú alebo nerozhodovali, tí oznamovať svoje pôsobenie nemusia,“ vysvetlil Beblavý. TIPOS totiž na výbor napísal, že dvaja bývalí členovia predstavenstva také rozhodnutia robili. Podľa Beblavého však nepodali informácie o svojom ďalšom pôsobení. Preto ich výbor začal stíhať. „Títo členovia nám však napísali, že TIPOS nenapísal pravdu. Jediný spôsob, ako o tom rozhodnúť, je vyžiadať si od TIPOS-u konkrétnu informáciu, v ktorej konkrétnej veci to tak bolo. Ak nám takú informáciu nebude TIPOS schopný predložiť, budeme ich musieť ospravedlniť,“ dodal Beblavý. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies