Jahnátek: Zmena zákona neznížila nedostatky pri potravinách

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:56 • 2 min
Jahnátek: Zmena zákona neznížila nedostatky pri potravinách

BRATISLAVA – Miera nedostatkov pri predaji potravín sa ani po sprísnení zákona o potravinách od 1. apríla tohto roka neznížila.

slovakia

left justify in out

Kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v marci a apríli vykonali 8112 kontrol, z ktorých sa nedostatky zistili pri 1344 kontrolách, teda u 16,57 % prípadov. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

"Už len tento prvý údaj hovorí o tom, že kvalita potravín nepokračuje smerom k lepšiemu a je v nejakom zamrznutom stave, a to aj napriek tomu, že od apríla platí nový zákon o potravinách. Z celkového počtu 8112 kontrol sa v čase mimo pracovnej doby vykonalo 328 kontrol, z čoho v 200 prípadoch sa konštatovala nezhoda so zákonom, teda u 60,98 % kontrol. Znovu sa ukazuje, že po pracovnej dobe sú nedostatky najvypuklejšie," spresnil minister s tým, že tzv. potravinová kobra realizovala 42 kontrol, so zistenými nedostatkami v 42 prípadoch.

Najväčšie nedostatky pri kontrolách potravinárov sa podľa Jahnátka ukázali pri kontrolách v obchodoch a mimo pracovnej doby. "Pri hyper- a supermarketoch, kde sa vykonalo 1196 kontrol, až 61,21 % skončilo so zlým výsledkom. V stredne veľkých predajniach je percento nedostatkov ešte vyššie, až pri 69,29 % kontrol sa vykazovali nedostatky pri predaji tovarov. Bohužiaľ, aj malé predajne si držia negatívnu bilanciu so 49,23 % zistených nedostatkov," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies