Jahnátek: Zákon chrániaci pôdu pred výpredajom neobmedzuje trh s pôdou

NETKY.SK • 30 August 2014, 13:13 • 2 min
Jahnátek: Zákon chrániaci pôdu pred výpredajom neobmedzuje trh s pôdou

BRATISLAVA - Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku účinný od 1. júna 2014 nebráni rozvoju trhu s poľnohospodárskou pôdou na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Zákon bráni len predaju pôdy pre špekulatívne účely, ale trh s pôdou vôbec neobmedzuje," uviedol pre TASR šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).
      

"Keď sa niekto rozhodne, že chce predať pôdu, tak ju predá. Má akurát určené poradie, kde by ju mal ponúknuť. Ale napríklad, keď má pôda vysokú cenu, miestny poľnohospodár cenu nebude akceptovať a tak sa pôda stáva voľným artiklom na predaj," zdôraznil.
      

Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku má podľa MPRV viac chrániť slovenskú pôdu a zabrániť špekulatívnym obchodom s ňou. Po novom majú pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky.
      

Prednostné právo na odkúpenie pôdy budú mať agropodnikatelia v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Ak títo záujem o pôdu neprejavia, právo na jej odkúpenie budú mať osoby podnikajúce alebo pracujúce v poľnohospodárstve v susediacej obci, následne aj z inej oblasti. Pokiaľ o prevod poľnohospodárskeho pozemku za cenu požadovanú prevádzajúcim neprejaví záujem žiaden z takto určených subjektov, bude môcť pozemok nadobudnúť ktokoľvek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona