Jahnátek: Vláda nechce ochranou pôdy zamedziť rozvoj slovenských obcí

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 13:34 • 2 min
Jahnátek: Vláda nechce ochranou pôdy zamedziť rozvoj slovenských obcí

BRATISLAVA - Vláda SR nechce ochranou poľnohospodárskej pôdy zamedziť rozvoj slovenských obcí. Uviedol to dnes šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) v súvislosti so schválenou novelou nariadenia vlády o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorá nadobudne účinnosť 15. júla 2014.

slovakia

left justify in out

"Na jednej strane chránime pôdu, ale na druhej strane sa vyskytli prípady, kedy napríklad vinice sú evidované ako vinice aj v intraviláne obce. Tam je potom problém s individuálnou výstavbou," priblížil.

 

      Starostovia podľa jeho slov avizovali, že majú pripravené územné plány na rozvoj svojich obcí. "Sprísnením ochrany pôdy by sme zamedzili rozvoj obcí v tom, že by nemohli stavať. Hľadali sme teda nejaký kompromis, ako by sme na jednej strane ochránili pôdu, ale na druhej strane neznemožnili individuálnu bytovú výstavbu," informoval ďalej šéf agrorezortu.

 

"Dohodli sme sa, že pri dvojpodlažných domoch do 150 štvorcových metrov (m2) sa urobí výnimka a nemusí sa z tejto plochy platiť odvod za záber pôdy. Pri jednopodlažných domoch platí výnimka na 250 m2," dodal. Pokiaľ by však stavebník chcel vyňať z pôdneho fondu viac ako 150 m2, respektíve viac ako 250 m2, musí podľa neho zaplatiť odvod z celej zabratej plochy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies