Jahnátek: V produkcii ovocia a zeleniny sa musíme vrátiť k sebestačnosti

NETKY.SK • 26 Október 2013, 12:05 • 2 min
Jahnátek: V produkcii ovocia a zeleniny sa musíme vrátiť k sebestačnosti

TRENČÍN – Slovensko by sa v produkcii ovocia a zeleniny malo vrátiť k potravinovej sebestačnosti, pretože musí zo zahraničia ročne dovážať 250.000 ton (t) zeleniny a 70.000 t ovocia.

slovakia

left justify in out

Počas 4. ročníka výstavy ovocia, okrasných drevín, ovocných stromov a potrieb pre záhradkárov Jahrada to povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Na Slovensku sa podľa neho ročne skonzumuje okolo 550.000 t zeleniny. "Pritom do našich obchodov dodávame len 300.000 ton. Hovoríme o zelenine stredoeurópskeho pásma. Nehovoríme o exotickej zelenine. Máme potenciál, schopných ľudí, výborné klimatické podmienky, ale nemáme dostatok tovaru," povedal minister.

V súvislosti s dovozom ovocia upozornil, že mnohé sady chátrajú a vyškolení odborníci s dlhodobými skúsenosťami nemajú prácu. "Nemajú sa kde venovať svojej profesii. Na druhej strane dávame obrovské prostriedky na dovoz ovocia na Slovensko. To je zlý stav. Musia spojiť sily tí, ktorí na to majú prostriedky a schopnosti. Ruku k dielu musí pridať aj štát a nastaviť podmienky. Bez toho nie je možné ďalej rozvíjať poľnohospodársku činnosť," uviedol Jahnátek.

Slovensku sa podľa neho v programovom období 2014 - 2020 podarilo v rámci rozpracovania spoločnej poľnohospodárskej politiky na podmienky jednotlivých členských štátov dostať do systému o 500 miliónov eur viac ako v predchádzajúcom programovom období. "Celkovo rozdáme pre poľnohospodárske činnosti alebo nastavíme finančné modely v hodnote 5,3 miliardy eur. Je to obrovská suma peňazí, ktoré treba rozumne využiť. Dnes hľadáme stimuly, stimulačné faktory, aby sme znovu prebudili našich ovocinárov, zeleninárov. Aby sme im nastavili motivačné prostredie, aby sme skutočne tú sebestačnosť dosiahli," uzatvoril minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies