Jahnátek upozornil na spory, ktoré EÚ hrozia v otázke rušenia kvót pre cukor

NETKY.SK • 27 Január 2015, 07:10 • 2 min
Jahnátek upozornil na spory, ktoré EÚ hrozia v otázke rušenia kvót pre cukor

BRUSEL - Európska únia bude od roku 2017 musieť riešiť nespokojnosť niektorých členských štátov z pohľadu producentov cukru, keď prestanú platiť súčasné kvóty, platné pre každú z krajín únie. Na dnešnej Rade EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli to uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

slovakia

left justify in out

Minister upozornil, že z pohľadu agrosektora vzniká ďalší problém, ktorý bude aktuálny od jesene 2017, keď prestanú platiť súčasné kvóty na cukor. "Už dnes je pomerne veľký pokles cien cukru, zhruba o 38 %. Náš postoj je jednoznačný. Aby bol hladký prechod v roku 2017, navrhujeme, aby Európska komisia využila inštitút dovozných ciel, čiže všetky tretie krajiny, ktoré chcú dovážať do EÚ cukor, najmä trstinový, by mali platiť základnú dovoznú daň minimálne na úrovni 98 eur za tonu," opísal situáciu Jahnátek.
      

Minister spresnil, že ak by bol trh s cukrom v EÚ "rozkolísaný", Rada (členské štáty) navrhuje, aby boli pripravené ďalšie dovozné clá, ktoré by ochránili európskych výrobcov a aby v prechodnom období boli zrušené výrobné poplatky za tonu cukru, ktoré sú teraz na úrovni 12 eur za jednu tonu.
      

Slovenská republika v júni 2013, keď sa rokovalo o reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky, nepodporila spoločný prístup v otázke kvót na cukor. Niektoré členské štáty chceli zrušiť kvóty už v tomto roku, Slovensko však patrilo do tábora krajín požadujúcich ich predĺženie do roku 2020. Nakoniec bol prijatý kompromisný návrh na platnosť kvót na cukor do jesene 2017.
      

Slovenská strana v tomto spore argumentuje 200-ročnou tradíciou výroby cukru a skutočnosťou, že táto oblasť viaže okolo 3000 pracovných miest. Slovensko má ročnú kvótu stanovenú na 120.000 ton.
      

Európska komisia z pohľadu dlhodobých štatistík výkupných cien cukru, situáciu v tomto rezorte nepovažuje za krízovú, na rozdiel od niektorých členských štátov únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies