Jahnátek: SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 14:32 • 2 min
Jahnátek: SR má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v EÚ

BRATISLAVA – Slovensko má najlepšie rozpracovaný systém bezpečnosti potravín v rámci EÚ. Uviedol to dnes v Bratislave na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub o kvalite slovenských potravín šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Máme kompletne zabezpečenú kontrolu všetkých prvkov, ktoré vstupujú do potravinového reťazca, a to jednak od ochrany a zdravia rastlín, cez dobré životné podmienky zvierat, po bezpečnosť krmovín. Všetko to, čo vchádza do systému výroby potraviny, je teda pod neustálou kontrolou, v našom prípade veterinárnej a potravinovej správy, pri rastlinách Ústredného kontrolného skúšobného ústavu poľnohospodárskeho a samozrejme rezortu zdravotníctva. Ten vykonáva dohľad cez úrady verejného zdravotníctva," spresnil.

 

Štandardy kvality, a teda aj bezpečnosť potravín sa rezort pôdohospodárstva v SR snaží po zániku Potravinového kódexu v roku 2011 udržovať podľa ministrových slov vydávaním separátnych vyhlášok, ktoré ustanovujú štandardné vlastnosti jednotlivých kategórií potravinárskych výrobkov. "Celkom máme takto rozpracovaných už 177 kategórií výrobkov, ktoré určujú, aké zloženie by mal mať potravinársky výrobok, ako by mal byť vyrábaný, skladovaný, predávaný. Je to náročný proces, pretože vyhlášky musia mať notifikáciu z Bruselu," poznamenal agrominister.

 

S Jahnátkom na fóre v otázke dostatočne rozpracovanej potravinovej legislatívy na Slovensku súhlasil Martin Katriak, podpredseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko, obchodného reťazca, ktorý dlhodobo predáva najviac potravín slovenského pôvodu. "Potravinová legislatíva je u nás na vynikajúcej úrovni. Potraviny vyrobené na Slovensku sú, až na malé výnimky, dobrej kvality," zdôraznil.

 

Prísna potravinová legislatíva v SR spôsobuje však podľa generálneho riaditeľa mäsospracujúcej spoločnosti Tauris Vladimíra Ševčíka niekedy slovenským výrobcom problémy pre obmedzenia, ktoré rovnakí producenti potravín v zahraničí nemajú. "Slovenskí výrobcovia sú znevýhodnení oproti dovozcom, pretože požiadavky kladené na výrobu na Slovensku sú veľmi často vyššie ako pre výrobky dovážané. Ako príklad uvediem šunky. Tie vyrobené na Slovensku nemôžu obsahovať farbivo E120, ktoré spôsobuje zafarbenie výrobku. Českí výrobcovia toto farbivo však používajú a môžu takéto výrobky na Slovensko dovážať," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona