Jahnátek: Slovensko má schválené dva kľúčové programy podporované EÚ

NETKY.SK • 16 Február 2015, 13:46 • 2 min
Jahnátek: Slovensko má schválené dva kľúčové programy podporované EÚ

BRATISLAVA – Slovensko má od piatka (13. 2.) schválené dva kľúčové programy podporované z EÚ, a to Program rozvoja vidieka (PRV) a Integrovaný regionálny operačný program (ROP). Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Tieto dva kľúčové programy umožňujú pre roky 2015 až 2020 čerpať prostriedky z veľkej miery podporované zo štrukturálnych peňazí EÚ pre rozvoj poľnohospodárskej výroby, potravinárstva, pre rozvoj obcí a lesného hospodárstva. Bez schválenia týchto programov si nevieme predstaviť, ako by sme realizovali ďalší rozvoj týchto základných oblastí, ktoré má ministerstvo pôdohospodárstva vo svojej gescii," priblížil.

 

Schválenie programov je podľa Jahnátka dobrou správou pre slovenských poľnohospodárov, lebo budú mať istotu, ako a na čo môžu čerpať finančné prostriedky do roku 2020. "Pre MPRV je to takisto veľmi dôležitý dokument, vzhľadom na to, že už v minulosti sme predstavovali novú víziu smerovania slovenského poľnohospodárstva a systém finančnej podpory, v ktorom sme zmenili doterajší systém, ktorý bol viac smerovaný na podporu plochy, ale nemotivoval poľnohospodárov na rozvoj tzv. citlivých sektorov.

 

"Zmenený, tzv. trojpilierový systém, ktorý sme navrhli približne pred rokom, je zostavený na základe princípu motivácie. Chceme ním motivovať poľnohospodárov, aby sa viac zaoberali živočíšnou výrobou a špecializovanou rastlinnou výrobou," doplnil minister.

 

Zastúpenie Európskej komisie (EK) v SR 13. februára informovalo, že Slovensko bude mať v rámci PRV počas sedemročného obdobia, od roku 2014 do roku 2020, k dispozícii takmer 2,1 miliardy eur, a to 1,545 miliardy eur z rozpočtu EÚ a 534 miliónov eur z vnútroštátnych finančných prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies