Jahnátek: Situácia s dovozom lacného mlieka je výsledkom globálneho trhu v EÚ

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 15:45 • 2 min
Jahnátek: Situácia s dovozom lacného mlieka je výsledkom globálneho trhu v EÚ

SOKOLCE - Protest maďarských producentov mlieka, ktorí v utorok (8. 7.) v Budapešti vylievali mlieko z dovozu, vrátane slovenského, je výsledkom globálneho trhu v rámci Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes pre TASR minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek v obci Sokolce v okrese Komárno.
     

Jahnátek pri návšteve Poľnohospodárskeho družstva (PD) Sokolce sprevádzal premiéra Roberta Fica, ktorý sa oboznámil so stavom žatevných prác a aktuálnou situáciou v poľnohospodárstve.
     

"Jednoducho, naši výrobcovia, prvovýrobcovia mlieka či mliekarne, sa sťažujú, že sú veľmi nízke výkupné ceny, že jednoducho nevedia konkurovať dovozom. Vidíme, že vlastne v Maďarsku je to to isté, čiže je to skôr výsledok rôznych obchodných prístupov obchodných reťazcov k týmto potravinám a zrejme je to hra na určité teritóriá, takže veľmi ťažko sa k tomu vyjadruje," povedal šéf agrárneho rezortu.
     

Pri zachovaní podmienok voľného trhu v rámci únie podľa jeho slov nemožno v danej situácii nič robiť. "Je to otázka vykryštalizovania trhu a otázka dohody s obchodnými reťazcami, kde a do akej miery sa budú podporovať domáce produkty. Myslím si, že toto je cesta - dohodnúť sa s centrálami, aby sa nelikvidovali jednotlivé regióny, jednotlivé krajiny, ale aby sa tá príležitosť dala každému, aby sa nehralo len o cenu, ale aby sme začali hovoriť konečne už aj o kvalite," zdôraznil Jahnátek.
     

Maďarskí farmári v utorok protestovali likvidáciou mlieka proti tomu, že v uplynulých týždňoch regály obchodov v Maďarsku zaplavilo množstvo mlieka pochybného pôvodu. Farmári protestovali nielen v okrajovej časti Budapešti, ale aj na iných miestach krajiny.
     

"Tovar v nevídanom množstve prúdi najmä z Poľska, Slovenska, Česka, Rakúska a Nemecka. Dovezené mlieko predávajú v obchodoch podstatne lacnejšie než kvalitné maďarské mlieko," uviedol šéf výboru protestujúcich Imre Hegedüs.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona