Jahnátek rokoval s eurokomisárom Hoganom o iniciatívach SR v oblasti CAP

NETKY.SK • 27 Január 2015, 07:14 • 2 min
Jahnátek rokoval s eurokomisárom Hoganom o iniciatívach SR v oblasti CAP

BRUSEL - Na dnešnej Rade EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli bol prítomný aj eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan. Šéf slovenského agrorezortu Ľubomír Jahnátek ho požiadal o bilaterálne stretnutie, v rámci ktorého ho informoval o iniciatívach SR a krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v oblasti spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP).

slovakia

left justify in out

Minister pôdohospodárstva SR v rozhovore pre TASR pripomenul, že slovenská delegácia predložila Hoganovi tri iniciatívy, ktoré by mali byť potvrdené počas májového stretnutia krajín V4 na Slovensku, a ktoré by sa mali neskôr dostať na pracovný stôl Rady ministrov.
      

Jahnátek informoval Hogana, že Slovensko chce v máji na zasadnutí krajín V4, na ktorých sa zúčastňujú aj zástupcovia Bulharska, Rumunska a Slovinska, navrhnúť určité zjednodušené postupy pri implementácii a administratívnej náročnosti novej spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP).
      

"Hlavne systém kontrol zo strany Európskej komisie, tak ako je nastavený, je strašne komplikovaný," upozornil minister. A dodal, že to môže viesť k tomu, že niektorí prvovýrobcovia si nebudú vedieť poradiť s administratívnymi úkonmi a na druhej strane to pre štát znamená podstatne zvýšiť počet kontrolórov.
      

Spresnil, že ide o kontroly plnenia kritérií pre priame platby, ktoré sa týkajú pôdy, zazeleňovania, podpory v rámci prvého piliera pre rastlinnú a živočíšnu výrobu, čo je momentálne "nesmierne komplikovaný proces".
      

Jahnátek zároveň eurokomisára upozornil na stav, že hoci Európska komisia a členské štáty vyvíjajú úsilie na zmiernenie dosahu ruských sankcií na domácich poľnohospodárov, tieto opatrenia sú negované výkupnými cenami, ktoré diktujú obchodné reťazce.
      

"Informoval som ho, že v rámci zasadnutia V4 bude aj bod prvovýrobca verzus obchodné reťazce. Táto téma ho veľmi zaujala a požiadal nás, aby sme bližšie rozpracovali niektoré kroky, ktoré by mohla prevziať komisia pri riešení väzby prvovýrobcovia - obchodné reťazce," uviedol Jahnátek. Pripomenul, že táto oblasť patrí medzi priority súčasného eurokomisára pre poľnohospodárstvo, ktorý už pochopil, že je nevyhnutné pohnúť sa dopredu, lebo voľný spôsob cenotvorby je dnes nepriaznivý pre prvovýrobcov.
      

Jahnátek dodal, že na poslednom stretnutí zástupcov V4 v Nitre bol názor všetkých krajín regionálneho združenia jednoznačný a je tu aj podporné stanovisko Bulharov, Rumunov a Slovincov (formát V4+3). Znamená to, že regionálna iniciatíva, ktorú SR presadzuje v rámci svojho predsedníctva vo Vyšehradskej skupine, sa môže stať celoeurópskou agendou.
     

Poslednou témou, ktorú slovenská delegácia predostrela počas stretnutia s Hoganom sa týka politiky EÚ v oblasti lesov. "Otázka lesov bola doteraz akosi bokom, skôr sa jednalo o poľnohospodársku prvovýrobu. Ale aj vzhľadom na to, že Slovensko je spolupredsedajúca krajina Forest Europe, je potrebné otvoriť tému stratégie dlhodobo udržateľného rozvoja lesov," pripomenul Jahnátek. Dodal, že aj toto bude jedna z tém rokovania krajín vo formáte V4+3, ktorá by sa neskôr mala dostať na pracovný stôl Rady ministrov do Bruselu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies