Jahnátek: Rok 2014 bol v agrosektore veľmi náročný

NETKY.SK • 4 Január 2015, 14:08 • 2 min
Jahnátek: Rok 2014 bol v agrosektore veľmi náročný

BRATISLAVA - Rok 2014 bol podľa slov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) v agrosektore "veľmi náročným" rokom.

slovakia

left justify in out

"Dokonca by som povedal, že z tých troch rokov, počas ktorých som vo funkcii ministra pôdohospodárstva, bol zatiaľ najnáročnejší," spresnil v rozhovore pre TASR.
      

Počasie v minulom roku bolo podľa neho extrémne. "Začiatok roka 2014 poznačila slabá zima, pôda teda nevymrzla, čo spôsobilo aj premnoženie hlodavcov," konštatoval. Extrémom bol vlani aj skorý nástup jari a následne dlhotrvajúce veľmi vlhké počasie. "Obrovské lokálne prívalové dažde často likvidovali pôdu," doplnil.
      

Minulý rok bohatý na zrážky bol podľa Jahnátka na jednej strane pre kvantitu produkcie v rastlinnej výrobe priaznivý. "Na druhej strane, kvalita rastlinnej produkcie bola vlani pre prebytok zrážok obrovským problémom," poznamenal.
      

Riešenie problémov slovenského agrosektora podmienených mokrým počasím podľa ministra skomplikovalo v roku 2014 aj embargo EÚ na export agrokomodít do Ruskej federácie. "Embargo zasiahlo nielen slovenských poľnohospodárov, ale celú EÚ, pretože vznikli obrovské prebytky poľnohospodárskej produkcie. Embargo spôsobilo, že výkupné ceny agrokomodít hlboko padli, často pod nákladové ceny," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies