Jahnátek: Produkt Moja pôda je úspešný, úver z neho získalo 117 roľníkov

NETKY.SK • 12 Február 2015, 16:40 • 2 min
Jahnátek: Produkt Moja pôda je úspešný, úver z neho získalo 117 roľníkov

BRATISLAVA - Úverový produkt pre poľnohospodárov s názvom Moja pôda je podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) veľmi úspešný. Úvery z neho na nákup poľnohospodárskej pôdy totiž od júna 2013 až doteraz získalo 117 roľníkov a družstiev.

slovakia

left justify in out

Presnejšie to bolo 32 samostatne hospodáriacich roľníkov a 85 právnických osôb. Celkovo sa tak cez tento produkt schválili úvery vo výške 20,2 milióna eur, čo bolo o 200.000 eur viac, ako sa pôvodne predpokladalo.
     

"Tieto úverové zdroje umožnili financovať nákup 9959 hektárov poľnohospodárskej pôdy," vyčíslil Jahnátek v Národnej rade SR na pravidelnej štvrtkovej Hodine otázok. Kým produkt Moja pôda neexistoval, Slovenská záručná a rozvojová banka poskytla podľa jeho slov na financovanie nákupu poľnohospodárskej pôdy od roku 2005 do roku 2013 približne 3,3 milióna eur.
     

Úvery cez Moju pôdu tak za rok a pol svojej existencie dosiahli šesťnásobok úverov poskytnutých za predchádzajúcich osem rokov. V produkte sa má preto podľa Jahnátka pokračovať. "Zatiaľ neuvažujeme o tom, že by bol daný nejaký strop na tento úverový produkt," doplnil šéf agrorezortu. Takže naďalej sa budú priebežne vyhodnocovať všetky žiadosti a nákup pôdy sa bude podporovať.
     

V súčasnosti sa pripravuje aj jeho upravená forma, a to Moja pôda pre mladých poľnohospodárov. Má slúžiť na to, aby aj mladí poľnohospodári, ktorí nevedia ručiť tak ako existujúci roľníci, mohli kupovať do svojho vlastníctva pôdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona