Jahnátek: Pre nekalé praktiky obchodných reťazcov sa 7 členov EÚ obracia na EK

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 15:35 • 2 min
Jahnátek: Pre nekalé praktiky obchodných reťazcov sa 7 členov EÚ obracia na EK

BRATISLAVA - Sedem východoeurópskych členských krajín EÚ, a to štyri krajiny Vyšehradskej skupiny (V4), Slovinsko, Bulharsko a Rumunsko, sa obracajú na Európsku komisiu (EK) s výzvou na prijatie účinných opatrení proti nekalým praktikám nadnárodných obchodných reťazcov v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch pri predaji potravín.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) pri príležitosti stretnutia ministrov poľnohospodárstva V4 rozšíreného o Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko, ktorí na záver podujatia podpísali memorandum o zlepšení postavenia farmárov v rámci potravinového dodávateľského reťazca.
     

"Musíme konštatovať, že pokiaľ sa neurobí spoločná iniciatíva a spoločný rámec pre správanie sa obchodných reťazcov v rámci celej EÚ, tak nebude možné zlepšiť postavenie domácich farmárov a potravinárov voči silnej, dominantnej ekonomickej sile a pozícii obchodných reťazcov. Som preto rád, že sa dnes jednomyseľne schválilo spoločné vyhlásenie ministrov členských štátov V4 plus Slovinska, Rumunska a Bulharska," povedal v tejto súvislosti Jahnátek.
     

"Túto svoju pozíciu posielame na EK s tým, že ju vyzývame, aby pripravila súbor opatrení na zamedzenie dominantnej ekonomickej sily pre obchodné reťazce. Priebežné stanovisko EK žiadame pripraviť v termíne do konca roku 2015. Sme toho názoru, že len spoločný legislatívny rámec, prijatý v rámci celej EÚ, môže vyriešiť tento problém, ktorý má každá z dnes zúčastnených siedmich krajín tohto stretnutia na vlastnom trhu," podčiarkol. Okrem témy obchodných reťazcov sa na stretnutí podľa Jahnátka vedúci poľnohospodárski predstavitelia zaoberali aj témou tzv. zjednodušenej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ (CAP), ako aj témou lesníctva. 
     

Na stretnutí vrcholných predstaviteľov agrorezortov V4+3 sa okrem Jahnátka zúčastnil aj minister poľnohospodárstva Českej republiky Marian Jurečka, minister poľnohospodárstva Maďarska Sandor Fazekas, podštátna tajomníčka Ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Poľskej republiky Zofia Szalczyk, štátna tajomníčka Ministerstva poľnohospodárstva, lesníctva a potravinárstva Slovinskej republiky Tanja Strniša, štátny tajomník Ministerstva poľnohospodárstva a potravinárstva Bulharskej republiky Vassil Groudev a štátny tajomník Ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Rumunska Daniel Dumitru Botanoiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies