Jahnátek: Odmietame rozpočtové návrhy EÚ, ktoré postihujú poľnohospodárov

NETKY.SK • 10 November 2014, 18:35 • 2 min
Jahnátek: Odmietame rozpočtové návrhy EÚ, ktoré postihujú poľnohospodárov

BRUSEL - Európski ministri poľnohospodárstva dnes poverili Taliansko ako predsedajúcu krajinu v EÚ, aby zaslalo list Európskej komisii, že Rada (členské štáty) nesúhlasí s jej novým návrhom na zoštíhlenie rozpočtovej kapitoly určenej pre agrosektor. Pre TASR uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenského agrorezortu po skončení dnešného zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Bruseli pripomenul, že exekutíva EÚ predstavila návrh, v ktorom európskym poľnohospodárom postihnutým ruskými sankciami na potraviny nepridáva peniaze, ako by očakávali, ale naopak, snažiť sa odčerpať 448 miliónov eur z krízovej rezervy poľnohospodárov.
     

Jahnátek upozornil, že táto suma by musela byť vykompenzovaná cez priame platby a ide o presný opak opatrení, po ktorých Rada ministrov volala počas mimoriadnej schôdze v septembri.
     

Podľa jeho slov nový návrh komisie vyvolal veľký súhlas medzi ministrami. Rada dosiahla jednotu názorov, žiada komisiu, aby toto opatrenie nebolo akceptované a poverila Taliansko, ktoré EÚ momentálne predsedá, aby poslalo list predsedovi komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi, týkajúci sa prehodnotenia tohto stanoviska.
     

O rozpočtových otázkach budú už koncom tohto týždňa (14.11) rokovať ministri financií (Ecofin) v Bruseli, prelomový kompromis sa však zatiaľ neočakáva.
     

"Všetci ministri chápeme politické rozhodnutie EÚ, ale nechápeme  prečo tieto sankcie a s nimi spojené problémy, majú platiť európski poľnohospodári? Sú jediným sektorom, ktorý ruské sankcie naplno zasiahli," upozornil Jahnátek. A dodal, že ide o krízu, ktorá sa prehlbuje, lebo už nestačí hovoriť iba o ovocí a mlieku, ale problémom, ako dnes naznačili niektorí ministri, je už aj mäso.
     

Minister zároveň skonštatoval, že navrhnuté opatrenia Európskej komisie by sa dotkli aj slovenských poľnohospodárov, lebo by boli realizované cez nejaké percentuálne úspory. Slovensko 18 % prostriedkov prelialo z druhého piliera (rozvoj vidieka) do prvého (priame platby), čo znamená, že iniciatíva Bruselu by bola v neprospech priamych platieb, v neprospech poľnohospodárov. 
   

"Zvýšila by sa tiež spoluúčasť vo výške asi 4,2 milióna eur pre slovenských veľkých farmárov," upozornil Jahnátek. Spresnil, že krízový fond by platili predovšetkým veľké agrárne podniky.
     

Ministri jasne odkázali exekutíve EÚ, že jej nové opatrenie považuje za "nulitné" a odmietajú, aby im bolo zobraných 448 miliónov eur, ktoré by mohla komisia použiť v prospech iných krízových situácií, napríklad na boj proti ebole.
     

"Sú aj iné oblasti, kde sa dá šetriť a poľnohospodári hovoria, že teraz potrebujú prilepšiť," opísal situáciu Jahnátek. A zopakoval pozíciu Rady ministrov, podľa ktorej by komisia mala prehodnotiť svoje doterajšie stanovisko pri dotváraní rozpočtu na rok 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies