Jahnátek obchádza zákon: Jeho rodina nespĺňa všetky podmienky!

NETKY.SK • 8 Október 2013, 08:20 • 2 min
Jahnátek obchádza zákon: Jeho rodina nespĺňa všetky podmienky!

BRATISLAVA - Minister Jahnátek podľa denníka Sme nehovoril pravdu, keď povedal, že ľudia na jeho ministerstve, kde zamestnáva viacerých príbuzných a rodákov, splnili všetky podmienky na prijatie.

slovakia

left justify in out

Poverenou šéfkou kancelárie ministra je už od jeho nástupu v apríli 2012 Monika Pôbišová. Riaditeľkou sa podľa denníka Sme oficiálne stať nemôže - nemá vysokú školu. Hoci na nej študuje, je len v treťom ročníku a nemôže mať ani titul bakalár.

Zákon o štátnej službe hovorí, že zastupovanie či dočasné preloženie zamestnanca „nesmie presiahnuť šesť po sebe nasledujúcich mesiacov“. Pôbišová takto šéfuje už 17 mesiacov. Ak chce ministerstvo obsadiť riadiacu funkciu, musí vypísať konkurz. 

„Všetko je v naprostom poriadku. Ľudia, ktorí boli prijatí na ministerstvo, boli prijatí cez osobný úrad a museli splniť všetky podmienky vrátane kvalifikačných etáp. Ani jeden nie je taký, ktorý by nemal patričné vzdelanie, ktorý by nemal patričnú prax, ale vyčíta sa mi a účelovo sa vyťahuje, že som sa sústredil na nejakých Komjatičanov alebo rodinných známych,“ obhajoval v nedeľu v TA3 minister pôdohospodárstva Jahnátek zo Smeru svoju personálnu politiku. 

Denník Sme sa pokúšal Pôbišovej dovolať, jej kolegyňa však odkázala, že s nami nemôže hovoriť. Tlačový odbor ministerstva, ktorý jej podlieha, dostal otázky v piatok ráno, do pondelkovej uzávierky Sme však neodpovedal. 

Ak aj konkurzy boli, čo podľa Sme nie je jasné, Pôbišová by sa do nich ako stredoškoláčka prihlásiť nemohla. Ako je možné, že je stále poverenou riaditeľkou, pýta sa v článku Sme. Jahnátek jej napríklad podľa denníka mohol po pol roku poverenie zrušiť a o deň vydať nové. 

Bývalý šéf Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai vidí obchádzanie zákona a za nenormálne považuje už len to, že prácu vykonáva človek, ktorý na ňu nemá zákonné predpoklady. „Miesto treba určite obsadiť výberovým konaním“. 

Pôbišová má pod sebou tri pracovníčky sekretariátu a všetky majú titul magisterky. Spadá pod ňu aj komunikačný a marketingový odbor, v ktorom je päť pracovníkov s vysokoškolským titulom a jeden bez titulu. Šéfuje aj odboru vládnej a parlamentnej agendy, na ktorom sú podľa stránky ministerstva dvaja stredoškolsky a dvaja vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci. Pod sebou tak má trinásť ľudí. 

Pre Jahnátka Pôbišová robila už v čase, keď bol ministrom hospodárstva. „Takáto zamestnankyňa u nás pracovala,“ povedal hovorca ministerstva Stanislav Jurikovič. Viac o nej v pondelok nepovedal. 

Za prvej vlády Roberta Fica podľa Sme zrejme nebola riadiacou pracovníčkou. V oficiálnych dokumentoch vystupuje ako poradkyňa ministra. Predtým pracovala v spoločnosti Perex, ktorá vydáva denník Pravda. Denník Sme dodáva, že pracovala v kancelárii šéfky Perexu Adriany Matysovej v čase, keď ho vlastnil Juraj Široký. Keď vydavateľstvo v roku 2006 predal Britom, odišla, rovnako ako Matysová, ktorá je dnes v Širokého Plastike Nitra. Jahnátek býval vo firme riaditeľom. 

O Jahnátkovi sa podľa Sme doteraz špekuluje ako o „Širokého človeku“ vo Ficovej vláde, čo on odmieta. „Vnímam pána Širokého, ale nechcem s ním pracovať,“ povedal v apríli 2012 Jahnátek Sme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies