Jahnátek kontroloval reťazce s potravinami: Najhoršia je CBA, Tesco a Billa

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 12:37 • 2 min
Jahnátek kontroloval reťazce s potravinami: Najhoršia je CBA, Tesco a Billa

BRATISLAVA – Kontroly obchodných sietí s potravinami vykonané inšpektormi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v januári a februári 2013 ukázali nárast nedostatkov v porovnaní s predvianočným obdobím, a to až o 10 %. Uviedol to dnes minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru–SD).

slovakia

left justify in out

"Musím s poľutovaním konštatovať, že kontroly, ktoré sme zrealizovali za mesiac január a február 2013, vrátili tendenciu zlej manipulácie, zlej prepravy v obchodoch, naspäť do obdobia kontrol v lete 2012. Priemerné zhoršenie je približne o 10 %. Dôvody je ťažké hľadať, môže ísť o dopredávanie starých potravín nakúpených kvôli vianočným sviatkom," konštatoval minister.

"To, čo sme našli v obchodoch, je zlá vizitka našich obchodníkov, to, čo sme našli pri preprave, je zlou vizitkou importérov potravín. Chcem preto poslať odkaz našim potravinárom, že keď im v apríli 2013 nájdeme také nedostatky, aké sme našli v januári a februári tohto roku, tak budú takéto prevádzky jednoznačne zatvorené," zdôraznil.

Informoval, že za uvedené dva mesiace inšpektori veterinárnej správy vykonali 5790 kontrol, z toho 194 kontrol mimo pracovného času. "Potravinová kobra realizovala 36 kontrol na celom území SR," priblížil. Nedostatky sa podľa neho pritom našli v celej potravinovej vertikále – do výroby po predaj a až u viac ako 20 % kontrol.

"Najhoršie pri kontrolách dopadli malé a stredné predajne, ako aj hypermarkety, najmä v čase po tzv. bežnej pracovnej dobe. V malých predajniach sa vykonalo 2052 kontrol, pričom zlá kvalita sa zistila v 43,59 % prípadov. V obchodoch strednej veľkosti sa zistili nedostatky u 47,44 % kontrol a v hypermarketoch boli nedostatky až u 65,22 % kontrol," spresnil šéf agrorezortu.

Konštatoval však zároveň, že pri tohtoročných kontrolách "najhoršie dopadlo CBA, ktoré malo celkovú nepodarkovosť až 29,05 %". "Na druhom mieste skončilo Tesco Stores s 27,78 %, tretie miesto obsadila Billa s 26,51 %," priblížil ďalej Jahnátek s tým, že u všetkých kontrolovaných obchodných reťazcov percento zistených nedostatkov v porovnaní s decembrom 2012 stúplo. "Výnimkou v náraste bol Kaufland," poznamenal. Podstatne sa zhoršil reťazec COOP Jednota, "keď v decembri 2012 mal zlú kvalitu pri 1,1 % kontrol, ale v prvých dvoch tohtoročných mesiacoch mal nepodarky až u 11,18 % kontrol."

Inšpektori v uvedenom období vykonali aj sedem celoplošných cestných kontrol súvisiacich s prepravou potravín. "Mali sme postavených 294 hliadok. Skontrolovali sme 1002 zásielok, z čoho s nezrovnalosťami skončilo 191 z nich, čo je nepodarkovosť 19,06 %," povedal.

"Podľa pôvodu si z hľadiska výšky percenta nepodarkov tradične prvé miesto udržalo Poľsko, ktoré vykázalo až 32,55 % nezrovnalostí. Percento nepodarkov stúplo u potravín z Maďarska na 29,91 %. Na treťom mieste skončili slovenskí potravinári – prepravcovia, ktorí mali z celkového počtu cestných kontrol 177 nezrovnalostí, teda 9,84 % nepodarkovosti," dodal Jahnátek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona