Jahnátek: Komisia a členské štáty EÚ nemajú zhodný názor na ruské embargo

NETKY.SK • 26 Január 2015, 18:53 • 2 min
Jahnátek: Komisia a členské štáty EÚ nemajú zhodný názor na ruské embargo

BRUSEL - Európska komisia (EK) a členské štáty EÚ nemajú rovnaký pohľad na dosah platnosti ruského embarga na európske potraviny. Uviedol to minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Jahnátek skonštatoval, že exekutíva EÚ momentálne definuje účinok ruského embarga ako nie veľmi závažný, na rozdiel od členských štátov, ktoré od prípadu k prípadu vnímajú negatívne dosahy súvisiace so zákazom vývozu potravín do Ruska.
     

"Hľadajú sa nejaké nové riešenia. My sme dnes jasne definovali náš postoj s tým, že sme povedali, že treba pracovať s inštitútom kríza a kríza je podľa nás vtedy, keď ceny týchto komodít, najmä bravčové mäso, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, na trhu poklesnú pod 30 %," opísal pozíciu Rady ministrov.
     

Šéf slovenského agrorezortu pripomenul, že ak by takýto pokles na trhu nastal - pod 30 % -, Rada a komisia by mali zadefinovať minimálne nákupné ceny, ktoré by mali byť na úrovni výrobných nákladov. Ako príklad uviedol jablká, kde by výkupná cena nemala klesnúť pod 0,36 eura a v prípade bravčového mäsa je dolná hranica 1,35 eura.
     

Jahnátek zdôraznil, že sa takto zadefinovali viaceré komodity, ktoré by bolo potrebné z celoeurópskeho pohľadu, aj s podporou EK, zadefinovať, aby nedošlo k celkovému úpadku prvovýrobcov v EÚ. A dodal, že je to dôležité aj z nášho pohľadu, lebo už aj slovenskí výrobcovia sú poznačení ruským embargom a pociťujú krízu.
     

Rada ministrov sa venovala aj návrhu, ktorý za EK minulý týždeň predložil šéf Generálneho riaditeľstva pre ochranu spotrebiteľov (DG SANCO) Ladislav Miko. Jahnátek vyvrátil fámy, že návrh povoliť dovoz špecifických potravín z niektorých členských štátov EÚ do Ruska na základe zdravotných certifikátov je pokus obísť platnosť embarga. 
   

"Treba povedať, že nejde o žiadne bilaterálne zvýhodnenia alebo diskusie medzi štátmi EÚ a Ruskom, ale pripravuje sa moment, kedy by mohlo dôjsť k zrušeniu ruských sankcií a hľadá sa spôsob, ako by sa to postupne uvoľňovalo," uviedol Jahnátek.
     

Minister spresnil, že ide o iniciatívu DG SANCO zameranú na rokovania s ruskou veterinárnou správou o podmienkach, za ktorých by boli povolené dovozy niektorých komodít, najmä mäsa a mäsových výrobkov a mlieka a mliečnych výrobkov.
     

"Nejde o žiadne porušenie či obídenie sankcií. Len sa myslí dopredu, čo bude po zrušení embarga," vysvetlil Jahnátek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona