Jahnátek: Jedným z problémov TTIP sú aj chránené zemepisné označenia

NETKY.SK • 19 Október 2015, 09:30 • 2 min
Jahnátek: Jedným z problémov TTIP sú aj chránené zemepisné označenia

BRATISLAVA – Jedným z problémov pripravovanej Dohody o transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) medzi EÚ a USA sú aj tzv. chránené zemepisné označenia (CHZO) potravinárskych produktov. Uviedol to dnes v relácii televízie TA3 V politike minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) v diskusii s podpredsedom opozičnej strany Most-Híd Ivanom Švejnom.

slovakia

left justify in out

Zoznam potravín s CHZO by v zmysle TTIP podľa Jahnátka nesmel byť kopírovaný na území druhej zmluvnej strany dohody, teda v USA. "Problémom je, že na americkej strane sa všetky takéto chránené zemepisné označenia platia, a to pomerne vysokou sumou, kým v EÚ sú zadarmo. Dnes sa teda dohadujeme, či CHZO by boli grátis, alebo sa na ne zavedú poplatky. EÚ je v tomto ohľade nekompromisná a drží sa línie neplatenia poplatkov," priblížil agrominister.

 

Rokovania o kapitolách TTIP sa podľa Jahnátka vedú takpovediac "pod pokrývkou". "O obsahu rokovaní vedia asi len siedmi ľudia z tímu EÚ, ktorí sa zúčastňujú rokovaní. Osobne si myslím, že by bolo dosť prekvapujúce, keby sa dohoda TTIP objavila v plnej sile do konca tohto roka. Niektoré štáty však možno budú chcieť dohodu podrobiť schváleniu v národných parlamentoch," dodal.

 

Švejna v zásadných rysoch víta možnosť uzatvorenia dohody TTIP medzi EÚ a USA, pretože voľný medzinárodný obchod prispieva k zvyšovaniu bohatstva národov. "Vzhľadom na takmer utajený spôsob prípravy tejto dohody som skôr veľmi opatrný a rezervovaný, aby som očakával veľmi rýchlu dohodu," doplnil podpredseda Mosta-Híd k medializovaným informáciám o tom, že Nemecko má snahu dosiahnuť podpis dohody TTIP už do konca roku 2015.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona