Jahnátek: Integrovaný Regionálny operačný program má nové 'pravidlá hry'

NETKY.SK • 22 Február 2015, 14:46 • 2 min
Jahnátek: Integrovaný Regionálny operačný program má nové 'pravidlá hry'

BRATISLAVA - Integrovaný Regionálny operačný program (IROP) pre nové programovacie obdobie 2014 až 2020 má v porovnaní s doterajším ROP nové 'pravidlá hry'.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na to, že Európska komisia (EK) mala výhrady voči doteraz fungujúcemu tzv. dopytovému systému ROP, museli sa pravidlá v novom IROP zmeniť," informoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD).
      

Zmena je podľa neho veľmi jednoduchá. "Podpory nepôjdu na základe žiadostí jednotlivých uchádzačov, teda obcí alebo podnikateľských subjektov, ale budú musieť byť súčasťou určitej regionálnej integrovanej stratégie. Túto regionálnu územnú stratégiu musia vypracovať vyššie územné celky (VÚC) v spolupráci s krajskými mestami a až po jej odsúhlasení sa budú môcť čerpať prostriedky pre potreby jednotlivých miest a obcí," priblížil.
      

"Celkom máme v IROP alokovaných 2,122 miliardy eur. Z Európskeho fondu pre rozvoj vidieka je alokovaných z tejto sumy 1,754 miliardy eur, zo štátneho rozpočtu SR bude spolufinancovanie vo výške viac ako 348 miliónov eur. Predpokladá sa takmer 20 miliónov eur spolufinancovanie zo súkromných zdrojov," informoval. Spomínané prostriedky sa budú podľa neho uvoľňovať cez 6 prioritných osí.
      

Slovensko má od 13. februára 2015 schválené dva kľúčové programy podporované z Európskej únie (EÚ), a to Program rozvoja vidieka (PRV) a IROP. Zastúpenie EK v SR informovalo, že Slovensko bude mať v rámci PRV počas sedemročného obdobia od roku 2014 do roku 2020 k dispozícii takmer 2,1 miliardy eur, a to 1,545 miliardy eur z rozpočtu EÚ a 534 miliónov eur z vnútroštátnych finančných prostriedkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies