Jahnátek informoval EÚ o veternej smršti, SR požiada o finančnú pomoc

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 11:10 • 2 min
Jahnátek informoval EÚ o veternej smršti, SR požiada o finančnú pomoc

BRUSEL/LUXEMBURG - Slovenská republika by chcela čerpať finančné zdroje z fondov EÚ na odstraňovanie škôd, ktoré spôsobila veterná smršť (bóra) z 15. mája vo Vysokých Tatrách. V rámci dvojdňového zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo v Luxemburgu to pre TASR uviedol minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek.

slovakia

left justify in out

Minister oznámil, že v pondelok svojich rezortných kolegov z krajín EÚ, ako aj eurokomisára pre poľnohospodárstvo Daciana Ciološa informoval o ničivej veternej smršti z 15 mája. Podľa jeho slov to bol dôležitý krok k tomu, aby SR mohla požiadať a následne čerpať pomoc zo strany Európskej komisie. 
      

"Bolo treba o tom informovať, túto povinnosť sme si splnili," skonštatoval Jahnátek. Komisár Ciološ naznačil, aké sú možnosti využitia finančných prostriedkov EÚ. Podľa ministra Jahnátka schéma pomoci De minimis pre existujúcich a začínajúcich podnikateľov bude v tomto prípade dosť neaktuálna, ale je tu ešte otázka štátnej pomoci, o ktorej treba s EK rokovať.
      

"Tu je komisia pripravená veľmi rýchlo rokovať o prípadných požiadavkách Slovenska," zdôraznil Jahnátek.
      

Šéf slovenského agrorezortu pripomenul, že od 1. júla, prípady, ktoré patria pod vyčíňanie prírodných živlov, už spadajú pod čerpanie prostriedkov z nového programového obdobia (2014-2020).
      

"My túto schému máme v programe rozvoja vidieka, čiže najmä odstraňovanie následkov škôd spôsobených veternou smršťou, ako je zalesňovanie, obnovenie lesného pôdneho fondu a otázka výstavby nových prístupových ciest môže byť hradená aj z prostriedkov EÚ," zhodnotil situáciu minister.
      

Jahnátek dodal, že jeho rezort zatiaľ spresňuje výšku sumy, s ktorou by sa chcel obrátiť na Brusel. Pracovne by to malo byť hotové  v priebehu júla, aby Slovenská republika niekedy v septembri mohla  požiadať Európsku komisiu o možnosť čerpania prostriedkov z fondu solidarity.
      

"Suma sa momentálne spresňuje. Aj preto, že niektoré úseky v postihnutej oblasti ešte stále nie sú spojazdnené. My teraz len odstraňujeme následky na drevnej hmote a priebežne sa spresňujú škody na majetku," uviedol Jahnátek.
      

Podľa prvých medializovaných odhadov škody na zasiahnutej ploche 1000 hektárov boli najmenej milión eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies