Jahnátek: EÚ sa nedarí účinne bojovať proti africkému moru ošípaných

NETKY.SK • 14 Október 2014, 11:12 • 2 min
Jahnátek: EÚ sa nedarí účinne bojovať proti africkému moru ošípaných

BRUSEL/LUXEMBURG - Európskej únii (EÚ) sa nedarí účinne bojovať proti africkému moru ošípaných (AMO). Zhodli sa na tom európski ministri poľnohospodárstva počas dvojdňového zasadnutia Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Luxemburgu.

slovakia

left justify in out

Minister poľnohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek v rozhovore pre TASR potvrdil, že Európanom sa túto epidémiu nedarí zastaviť, pričom v krajinách EÚ vznikajú nové ohniská nákazy. Africký mor ošípaných je vírusové ochorenie, ktoré neohrozuje zdravie ľudí, ale pre ošípané a diviaky je smrteľné. Momentálne nie je k dispozícii žiadna vakcína ani liečba.
      

"Je evidovaných už viac ako 111 prípadov výskytu moru. Na Slovensku zatiaľ nie je takýto prípad zaznamenaný, ale dostávame sa do pásma ohrozenia vzhľadom na to, že z hľadiska šírenia tejto epidémie je dnes Ukrajina neprečítanou knihou," konštatoval Jahnátek.
      

Šéf slovenského agrorezortu pripomenul, že diskusie ministrov smerovali k úvahám, že doterajší mechanizmus nápravy, monitorovania a likvidácie ohnísk s výskytom AMO nie je dostatočne účinný. Za jednu z príčin tohto stavu ministri považujú vysoký pomer spolufinancovania zo strany členských štátov, a preto chcú, aby EÚ zvýšila svoj podiel financovania nákladov na monitorovanie, ochranu či likvidáciu moru.
      

"Bola snaha, aby sa spolufinancovanie zvýšilo na 100 %, bohužiaľ, to nie je možné. Komisia tvrdí, že len v prípade priameho ohrozenia života je možné 100-% spolufinancovanie," upozornil Jahnátek. Ako dodal, momentálne platí dohoda, že Európska komisia pripraví návrh, v ktorom bude spolufinancovanie na monitorovanie a likvidáciu afrického moru na úrovni 75 %. 
      

Africký mor ošípaných sa prejavuje vysokou horúčkou, krátkym priebehom a vysokou úmrtnosťou zvierat. Prvýkrát bol zistený v rámci EÚ v Litve začiatkom roka 2014. Aj napriek prísnym veterinárnym a hygienickým opatreniam sa choroba rozšírila do Poľska, Lotyšska a Estónska, pričom spôsobuje ťažké straty poľnohospodárom a hospodárskym subjektom zapojeným do obchodu s ošípanými a výrobkami z bravčového mäsa. Sú náznaky, že AMO sa na územie únie dostal z Ruskej federácie a Bieloruska, kde bol výskyt moru ošípaných prítomný niekoľko rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies