Jahnátek: Chceme zastaviť úpadok vidieka, podporiť aj mladých poľnohospodárov

NETKY.SK • 9 September 2014, 14:26 • 2 min
Jahnátek: Chceme zastaviť úpadok vidieka, podporiť aj mladých poľnohospodárov

BRATISLAVA - Agrorezort chce podporiť podnikanie a zamestnávanie malých, mladých a rodinných farmárov. Plánuje podporiť investície do technologickej modernizácie výroby a spracovania, zvýšiť efektívnosť využívania existujúcich kapacít, podporí inovácie a výrobu nových druhov potravín a potravín s vyššou pridanou hodnotou.

slovakia

left justify in out

Aktuálnu koncepciu podpory prezentuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) zástupcom poľnohospodárov, farmárom a odbornej verejnosti na informačných dňoch, ktoré sa tento týždeň uskutočňujú v štyroch slovenských mestách.
     

"Na domácom trhu chceme vytvoriť špecifickú skupinu poľnohospodárskych subjektov, ktorá bude plne využívať pozitíva plynúce z kolektívnych investícií do prvovýroby. Uvedomujeme si potrebu návratu k poľnohospodárskej výrobe tak, aby regióny Slovenska zvýšili svoju atraktivitu pre mladé obyvateľstvo, zastavili postupný úpadok vidieka a eliminovali spôsob života na sociálnych dávkach," zdôraznil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.
     

Po vážnom prepade v rokoch 2009 – 2010 v období 2011 a 2012 zaznamenal rezort mierne oživenie potravinárskeho priemyslu vo výrobe, tržbách a výsledkoch hospodárenia. 
     

"Pre zvýšenie potravinovej suverenity Slovenska a ponuky kvalitných, bezpečných a cenovo dostupných potravín je nevyhnutné podporiť rast efektívnosti a konkurencieschopnosti slovenského potravinárstva. Zlepšia sa tak aj väzby na domáce poľnohospodárstvo, podmienky v rámci ochrany životného prostredia a energetická efektívnosť," dodal Jahnátek.
     

Slovenské poľnohospodárstvo dnes zápasí s úbytkom zamestnanosti, nízkou produktivitou práce a dosahovanou nízkou pridanou hodnotou poľnohospodárskej výroby. V SR je 24.463 fariem, ktoré obhospodarujú celkovo 1.895.500 hektárov (ha) poľnohospodárskej pôdy. Takmer 90 % z nich tvoria drobní pestovatelia a chovatelia hospodárskych zvierat.
     

Agrorezort predstavil nový mechanizmus podpôr, tzv. sendvičový systém financovania slovenského poľnohospodárstva, ešte v januári 2014. Systém zabezpečí priestor na financovanie vnútroštátnej pomoci za celé programové obdobie 2014 – 2020 vo výške 114,26 milióna eur. V porovnaní s minulosťou je to približne o 267 miliónov eur viac, pokiaľ ide o celkový objem zdrojového zabezpečenia.
     

Stratégia počíta s rastom efektívnosti a produktivity potravinárskeho priemyslu, ktorý dosiahol v roku 2012 hospodársky výsledok 97,6 milióna eur, generuje základnú potravinársku výrobu a služby, poskytuje pracovné miesta, ovplyvňuje rozvoj regiónov s víziou zabezpečenia potravinovej sebestačnosti Slovenska na úrovni 80 % do roku 2020.
     

Nová koncepcia podľa agrorezortu povedie k stabilizácii a zlepšeniu v sektore, čo ocenia najmä farmári, ale aj potravinári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies