Jahnátek: Agrorezort má obavy, že znižovanie emisií poznačí živočíšnu výrobu

NETKY.SK • 13 Október 2014, 22:33 • 2 min
Jahnátek: Agrorezort má obavy, že znižovanie emisií poznačí živočíšnu výrobu

BRUSEL - Ministri poľnohospodárstva EÚ požiadali Európsku komisiu, aby pripravila dopadovú štúdiu v prípade znižovania emisií v živočíšnej výrobe a tiež, aby urobila analýzu dopadu ruského potravinového embarga na jednotlivé členské štáty. Uviedol to dnes minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenského agrorezortu upozornil, že jednou z dôležitých tém, ktorej sa na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Luxemburgu venovali jeho rezortní kolegovia, bola emisná politika v súvislosti s pripravovaným energeticko-klimatickým balíkom EÚ.

 

Jahnátek poukázal na to, že agrorezort má obavy, že v rámci programu čisté ovzdušie môže dôjsť k limitácii obsahu metánu v živočíšnej výrobe alebo náhradných kvót pre metán, čo rovnako ovplyvní živočíšnu výrobu.

 

Ministri o tejto téme diskutovali zatiaľ iba nezáväzne a predniesli viacero nápadov, dokonca sa hovorilo aj o možnosti kúpy emisných limitov podobne ako to už funguje v priemysle.

 

"Záver je taký, že poľnohospodárstvo treba podporovať separátne. Poľnohospodárstvo nie je iba producentom emisných plynov, ale je zároveň aj ich absorbentom, cez rastlinnú výrobu a lesníctvo," upozornil Jahnátek. Dodal, že ide o diskusie správnym smerom už aj preto, že poľnohospodárstvo ako také prispieva k emisiám len 5,6 percentami, čiže agrorezort nie je významný znečisťovateľ.

 

Bolo preto dohodnuté, že ku konečným kvótam, ak budú prijaté, musia zaujať stanovisko aj ministri poľnohospodárstva. Európska komisia bola požiadaná, aby pripravila dopadovú štúdiu pri zavádzaní kvót z pohľadu životného prostredia a zistila, aký dopad by to malo na ekonomiku a výkonnosť poľnohospodárskych rezortov v členských krajinách únie. 

 

Kolo diskusií ministrov venované ruskému embargu na vybrané potraviny z EÚ sa sústredilo na zistenie, že všetky členské krajiny už pociťujú jeho priame aj nepriame dôsledky. 

 

"Vznikla iniciatíva pobaltských krajín a Poľska, ktoré žiadali separátny prístup pre krajiny, ktoré sú najviac ohrozené," uviedol Jahnátek. Spresnil, že v prípade týchto krajín, napríklad v oblasti mliečnej výroby, výkupné ceny mlieka už klesli na 0,18 eur za liter.

 

Jahnátek však pripomenul, že iniciatíva pobaltských štátov a Poľska bola na Rade ministrov odmietnutá. Ministri však požiadali Európsku komisiu, aby urobila analýzu dopadov ruských sankcií na jednotlivé štáty a na základe tejto analýzy vypracovala ďalšie návrhy, ako pomôcť štátom najviac zasiahnutým ruským embargom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona