Jahnátek a Vážny sú naďalej proti privatizácii štátnych podnikov

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 07:28 • 2 min
Jahnátek a Vážny sú naďalej proti privatizácii štátnych podnikov

Jahnátek a Vážny sú naďalej proti privatizácii štátnych podnikov

slovakia

left justify in out

Ministri odchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer-SD) - Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) a Ľubomír Vážny (Smer-SD) sú naďalej zásadne proti privatizácii významných slovenských podnikov vo vlastníctve štátu.
"Úlohu, ktorú bude mať môj nástupca na stole, je rozhodnutie o tzv. 3. energetickom balíčku. Eurosmernica sama osebe nie je problematická, ale problematické je rozhodnutie, či Slovensko využije poslednú šancu na to, ako sa môže dostať k časti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a.s., teda ako sa stať 100-% akcionárom, lebo práve 3. energetický balíček to umožňuje," uviedol dnes odchádzajúci minister hospodárstva a výstavby SR Ľubomír Jahnátek.
"To bola moja ambícia. Pracoval som na tejto alternatíve s tým, aby preprava plynu, teda spoločnosť eustream, a.s., prešla ako 100-% podnik pod štát. Uvidím, či v tejto výzve bude pokračovať nový minister, alebo túto príležitosť jednoducho odovzdá monopolom a budú tu naďalej vládnuť už asi nenávratne zahraniční investori," objasnil.
Podľa Jahnátka novonastupujúca koalícia zneužíva situáciu, ktorá momentálne panuje. Aj Slovensko sa borí s dôsledkami krízy. Podniky ako Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ŽS Cargo), a.s., ako aj Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS), a.s., majú problémy kvôli tomu, že im poklesli výkony. "Neverím tomu, že príde nejaký súkromník a zrazu sa zvýši preprava vagónov. To je predsa každému jasné, že je to hlúposť," myslí si Jahnátek.
"Ja by som do strategických podnikov nepúšťal ďalších investorov. Myslím si, že Slovensko má veľa aj nie dobrých skúseností so zahraničnými investormi. Do strategických podnikov by som zahraničných investorov určite nepúšťal a podniky by som určite  ponechal v štátnych rukách," dodal odchádzajúci šéf rezortu hospodárstva.
Ľubomír Vážny, odchádzajúci minister dopravy, pôšt a telekomunikácií, považuje úvahy o privatizácii 49-% majetkového podielu s odovzdaním manažérskych právomocí v nákladnej železničnej spoločnosti ŽS Cargo za "absolútnu hlúposť". "Sú to absolútne nezmysly," konštatoval. Podľa neho by bol už lepším riešením pri privatizácii ŽS Cargo predaj 100-% podielu v spoločnosti, ako len 49-% podielu s odovzdaním manažérskych právomocí investorovi.
Priznal, že hodnota spoločnosti ŽS Cargo za uplynulé volebné obdobie "svojím spôsobom klesla", pretože Cargo sa musí vysporiadať s dlhom voči štátu v hodnote približne 5 miliárd Sk, teda vo výške približne 166 miliónov eur. "Poklesol aj objem prepravy, ktorý momentálne mierne stúpa a sú indície, že by mohol aj naďalej rásť. Momentálna hodnota je však nižšia," spresnil.
"Hodnota bratislavského letiska podľa jeho slov naopak vzrástla, a to o hodnotu budovy, teda o 2,2 miliardy Sk, teda o približne 70 miliónov eur," dodal Vážny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona