Jahňacina by na veľkonočnom stole rozhodne nemala chýbať

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 16:11 • 2 min
Jahňacina by na veľkonočnom stole rozhodne nemala chýbať

BRATISLAVA - Počas veľkonočných sviatkov by na stole nemala chýbať ani tradičná jahňacina. Aj keď je už v dnešnej dobe považovaná za luxus, v minulosti išlo o najviac konzumované mäso.

slovakia

left justify in out

Ovčie mäso bolo podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na našom území v minulosti najviac konzumovaným mäsom. Konzervovalo sa údením a solením. Zo solenej baraniny sa zvykli pripravovať polievky na slano rôzneho druhu. Lopatky a stehná sa zase údili a pripravovali na prípravu rôznych pokrmov.

 

"Jahňatá na jar boli pre Slovensko symbolom poľnohospodárstva. Chceme, aby chovatelia oviec neboli na druhej koľaji a dosiahli sme na Slovensku oživenie tohto sektora," uviedla Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR.

 

img

 

Jahňacie mäso je podľa agrorezortu prospešné pre zdravi našeho tela, keďže sa v ňom nachádza vyvážený pomer omega 6 a omega 3 nenasýtených mastných kyselín. Tie pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho obsahuje výrazne menej tuku, veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku.

 

img

 

Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mäsa. Výnimočná je aj ako zdroj ľahko vstrebateľného železa - jedna porcia jahňacieho mäsa poskytuje zhruba 20% odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12% pre ženu. Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, najmä B12 či B1. Druhý menovaný pôsobí priaznivo na nervový systém. Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých druhov mäsa. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mäsa, ktoré začnú požívať.

 

img

 

"Ak by každý z nás skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy jahňacieho mäsa zo Slovenska, nielen že by spravil niečo prospešné pre svoje zdravie, ale prispel by tak k zastabilizovaniu a dokonca rozvoju ovčiarstva na Slovensku," vyzýva šéfka agrorezortu Gabriela Matečná. 

 

img

 

Cieľom chovateľov, Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku spoločne s ministerstvom je, aby sa mäso vyprodukované na Slovensku doma aj skonzumovalo. Podľa agrorezortu je Slovensko ideálnou krajinou pre chov oviec. Chov oviec zabezpečuje vytváranie pracovných miest na vidieku, často na takých miestach, kde okrem poľnohospodárstva a lesníctva takmer niet iného uplatnenia. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies