Jaguar prichádza s novou technológiou virtuálneho kokpitu

NETKY.SK • 2 Január 2015, 17:00 • 2 min
Jaguar prichádza s novou technológiou virtuálneho kokpitu

COVENTRY - Anglická automobilka Jaguar v súčasnosti pracuje na novej technológii virtuálneho kokpitu, vďaka ktorému budú mŕtve uhly minulosťou.

slovakia

left justify in out

Táto asistenčná technológia Jaguaru sa volá "360 Urban Virtual Windscreen" a umožní vodičovi vidieť priamo skrz stĺpiky automobilu. Majitelia týchto áut to ocenia najmä v mestských podmienkach, keďže im umožní komplexný výhľad na celé okolie.

Pri odbáčaní na križovatke budú predné stĺpiky Jaguaru virtuálne priehľadné, takže vodič bude vidieť protiidúce autá, cyklistov alebo chodcov.
 

Pri obzvlášť nebezpečných prekážkach alebo chodcoch, ktorí budú nebezpečne blízko, systém automaticky označí objekt a premietne upozornenie na čelné sklo pomocou heads-up displeju.

Pri cúvaní alebo zmene jazdného pruhu tento systém automaticky virtuálne spriehľadní stredové a zadné stĺpiky, aby mal vodič menej obmedzený výhľad. Aby sa predišlo rušivému elementu množstva virtuálne priehľadných stĺpikov, tie sa budú zapínať a vypínať podľa orientácie hlavy vodiča.

 


Technológia virtuálneho kokpitu materskej spoločnosti Jaguar Land Rover je konceptom podobným tej, ktorú spoločnosť predstavila počas roku 2014. Tá umožňovala vodičom Land Roveru vidieť virtuálne terén pred a pod vozidlom. Obraz bol premietaný na čelné sklo a vyvolával dojem priehľadnej kapoty auta.

Na rozdiel od Land Roveru, ktorého technológia je obmedzená na použitie kamier a heads-up displeju na premietanie obrazu na čelné sklo, nový systém Jaguaru ide ešte ďalej. Táto technológia premieta obraz na stĺpiky auta a vytvára elektronické rozšírenie fyzických okien vozidla.

 

Okrem toho táto technológia ponúka aj pokročilú GPS navigáciu, pri ktorej sa na čelnom skle objaví fantómové vozidlo pred vašim automobilom, ktoré len jednoducho nasledujete. Toto poslúži najmäv neprehľadných križovatkách alebo komplikovaných diaľničných uzloch.

 

Vodičom Jaguaru čelné sklo taktiež oznámi počet voľných parkovacích miest na verejnom parkovisku, keď pôjdete okolo neho alebo odporučí mestské kúpele.


Technológia virtuálneho kokpitu Jaguar Land Rover je stále vo vývojovej fáze, ale neboli by sme prekvapení, keby sa objavila v ponuke spoločnosti v blízkej budúcnosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies