Jaguar má začať stavať svoj závod už v tomto polroku

NETKY.SK • 13 Január 2016, 13:55 • 2 min
Jaguar má začať stavať svoj závod už v tomto polroku

NITRA - Automobilka Jaguar Land Rover by mala začať s výstavou svojho závodu v Nitre už v tomto polroku. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Miriam Žiaková, momentálne na pozemkoch robia prípravné práce, archeologický prieskum a ruší sa železničná trať v úseku Dražovce – Lužianky.

slovakia

left justify in out

"V najbližšom období budú pokračovať už začaté práce a budú nasledovať práce, ktoré na ne nadväzujú podľa zmluvy o dielo s firmou Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo. Taktiež očakávame, že v tomto polroku začne výstavbu závodu aj spoločnosť Jaguar Land Rover,“ povedala Žiaková.


Dcérska spoločnosť ministerstva hospodárstva MH Invest nedávno vybrala za dodávateľa projektu a zhotoviteľa prác pri príprave strategického parku spoločnosť Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo.

 

Firma podľa zmluvy zabezpečí hrubé terénne úpravy vrátane odvodnenia okolitého územia a archeologického prieskumu, a tiež výstavbu inžinierskych sietí. Súčasťou zmluvy je aj polohopisné a výškopisné zameranie územia, inžiniersko-geologický prieskum na externú infraštruktúru, vyňatie z poľnohospodárskeho pôdneho fondu, projektová dokumentácia na hrubé terénne úpravy, na inžinierske siete na stavenisku, na vodné stavby, plyn, prípojky elektrickej energie a na cestnú infraštruktúru.


Hodnota zákazky je 147 miliónov eur s DPH. Spoločnosť MH Invest na výber použila rokovacie konanie bez zverejnenia. "Na rokovanie bolo vyzvaných osem záujemcov, ktorí sa na rokovaní aj zúčastnili. Štyria uchádzači predložili svoje ponuky. Kritériom na vyhodnotenie ponúk bola najnižšia cena,“ informovala Žiaková.


Stavebné konanie v súvislosti s výstavbou strategického parku, kde má stavať svoj závod Jaguar Land Rover, začal Okresný úrad v Nitre 16. decembra 2015. Spoločnosť MH Invest požiadala o vydanie stavebného povolenia na vodné stavby (vodovod a kanalizácia), dočasné elektrostavby a systém zníženia hladiny spodnej vody.

 

Povolenia už úrad vydal aj na výstavbu dočasných inžinierskych sietí Strategického parku Nitra, prístupovú komunikáciu a spevnené plochy, viaceré prípojky, systém znižovania hladiny podzemnej vody, prekládku kanalizácie, plynovodu. Vydané bolo aj rozhodnutie o využívaní poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely. Zároveň vláda v stredu schválila návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii pre spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia na realizáciu stavby.


MH Invest získal od vlády osvedčenie na výstavbu strategického parku s plochou takmer 733 hektárov na území Nitry a priľahlých obcí Lužianky, Čakajovce a Zbehy vlani v júli. Automobilka Jaguar Land Rover plánuje preinvestovať 1,1 mld. britských libier (GBP) a vytvoriť na začiatku 2 800 pracovných miest. Závod by mal začať výrobu v roku 2018. V prvej fáze sa bude v nitrianskom závode automobilky Jaguar vyrábať 150 tisíc vozidiel ročne a cieľom je vyrábať až 300 tisíc automobilov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies