Jagnešák dráhu v Sanki dobre pozná, línie má naštudované

NETKY.SK • 14 Február 2014, 13:07 • 2 min
Jagnešák dráhu v Sanki dobre pozná, línie má naštudované

SOČI - Bobové súťaže tradične rozprestierajú svoj program v druhej polovici zimných olympijských hier a inak tomu nebude ani v Soči.

slovakia

left justify in out

V ruskom čiernomorskom stredisku sa predstaví v ľadovom koryte aj kvarteto Milan Jagnešák, Martin Tešovič, Lukáš Kožienka a Juraj Mokráš. Slováci budú na ZOH 2014 štartovať iba v pretekoch štvorbobov, ktoré sú v areáli Sanki na programe v posledné dva dni Hier (22. - 23. februára).

Po prílete do dejiska ZOH riešili slovenskí reprezentanti najmä technické problémy. Pri neoficiálnej tréningovej jazde im praskol zadný rám a museli ho dať opraviť u miestneho zvárača. Takisto plánovali v Soči využiť ľadový trenažér, no ruskí usporiadatelia ho dosiaľ nespojazdnili. V priebehu týždňa ich stihli navštíviť aj antidopingoví komisári a absolvovali tak i potrebné dopingové testy. Ináč však Jagnešák a spol. pilne trénovali, či už v posilňovni alebo na tartanovej dráhe, kde nacvičovali štarty.

Olympijský tobogan Jagnešák dobre pozná. "Vlani som na ňom dva týždne jazdil, keď tam boli preteky Svetového pohára. Ako pilot som musel urobiť homologizáciu. Pamätám si, že vtedy tam boli problémy s mäkkým ľadom. Aj teraz bude veľa záležať od podmienok. Každopádne, dráhu mám zjazdenú a línie v hlave celkom dobre pripravené. Na preteky sa veľmi teším," povedal pilot slovenskej posádky a nestor bobového športu pod Tatrami.

Narozdiel od toboganu na ZOH 2010 vo Vancouveri, ktorý bol extrémne rýchly, pripravili ruskí organizátori technicky náročnú dráhu. "Je to trať o milimetríkoch. Sú tam dve-tri pasáže, v ktorých si musí pilot dosledovať výjazd, ktorý smeruje do kopca. V nich sa bude rozhodovať. V prípade chyby môže v nich padnúť aj o päť-šesť miest," opísal trať v Soči 44-ročný Jagnešák, ktorý je zároveň šéfom Slovenského zväzu bobistov (SZB).

Pre najstaršieho člena športovej časti slovenskej výpravy to bude už štvrté vystúpenie a pravdepodobne aj súťažná rozlúčka pod piatimi kruhmi. Jagnešák so svojimi kolegami vybojovali miestenku na ZOH 2014 vo finančne náročných podmienkach, predovšetkým v pretekoch Severoamerického pohára. Do výpravy ich Slovenský olympijský výbor zaradil až dodatočne, keďže kvalifikačný proces v boboch sa uzatváral až po hlavnom schvaľovaní slovenskej nominácie. Pôvodne figurovali v štvorboboch ako náhradníci, definitívu štartu pod piatimi kruhmi mali až po odhlásení druhej švajčiarskej posádky.

Slováci prekvapili už v roku 2002, keď sa prebojovali na ZOH do Salt Lake City. O štyri roky v Turíne sa dostali v štvorboboch dokonca do prvej dvadsiatky. Vo Vancouveri obsadili 20. priečku v dvojboboch, no v "štvorkách" súťaž pre technické problémy nedokončili - už v prvej jazde sa prevrátili a poškodili stroj. V Soči sa túžia postarať o výraznejší prienik do druhej desiatky štartujúcich posádok.

Olympijské zlato v súťaži štvorbobov obhajujú Američania s pilotom Stevom Holcombom, reprezentanti USA sa na ZOH 2010 dočkali titulu po dlhých 62 rokoch. Konkurovať im budú predovšetkým nemecké posádky, konkrétne kvarteto na čele s víťazom Svetového pohára Maximilianom Arndtom a štvorica kormidlovaná Thomasom Florschützom. V dvojboboch sa už s kariérou rozlúčil šampión spred štyroch rokov Andre Lange z Nemecka, medzi najväčších favoritov okrem Holcomba patrí Švajčiar Beat Hefti, držiteľ titulu z ME v Konigssee. Domáci fanúšikovia budú držať palce skúsenému Alexandrovi Zubkovovi. V ženskej súťaži obhajuje zlato z Whistleru dvojica Kaillie Humphriesová a Heather Moyseová, Kanaďanky ovládli aj sezónu 2013/2014 vo Svetovom pohári.
      
Program bobistov na ZOH v Soči (časy sú v SEČ):
nedeľa 16. februára

17.15 dvojboby - 1.+2. jazda /m/
pondelok 17. februára
15.30 dvojboby - 3.+4. jazda /m/
utorok 18. februára
16.15 dvojboby - 1.+2. jazda /ž/
streda 19. februára
17.15 dvojboby - 3.+4. jazda /ž/
sobota 22. februára
17.30 štvorboby - 1.+2. jazda /m/ /JAGNEŠÁK, KOŽIENKA, MOKRÁŠ, TEŠOVIČ/
nedeľa 23. februára
10.30 štvorboby - 3.+4. jazda /m/ /JAGNEŠÁK, KOŽIENKA, MOKRÁŠ, TEŠOVIČ/
      
medailisti na ZOH 2010 vo Vancouveri:
dvojboby
- muži: 1. André Lange, Kevin Kuske (Nem.-I), 2. Thomas Florschütz, Richard Adjei (Nem.-II), 3. Alexander Zubkov, Alexej Vojevoda (Rus.)
dvojboby - ženy: 1. Kaillie Humphriesová, Heather Moyseová (Kan.-I), 2. Helen Uppertonová, Shelley-Ann Brownová (Kan.-II), 3. Erin Pacová, Elana Meyersová (USA)
štvorboby - muži: 1. Steven Holcomb, Justin Olsen, Steve Mesler, Curtis Tomasevicz (USA), 2. André Lange, Alexander Rödiger, Kevin Kuske, Martin Putze (Nem.), 3. Lyndon Rush, Chris Le Bihan, David Bissett, Lascelles Brown (Kan.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies