Jagland odkázal Turecku: Trest smrti nie je zlučiteľný s členstvom v Rade Európy

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 19:45 • 2 min
Jagland odkázal Turecku: Trest smrti nie je zlučiteľný s členstvom v Rade Európy

BRUSEL/ŠTRASBURG - Trest smrti je nezlučiteľný s členstvom akéhokoľvek štátu v Rade Európy. Uviedol to dnes generálny tajomník tejto paneurópskej organizácie Thorbjörn Jagland v reakcii na sobotňajší oznam tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že možno vypíše referendum o obnovení hrdelného trestu.

slovakia

left justify in out

"Žiaden z našich členských štátov nemôže uplatňovať trest smrti," zdôraznil Jagland v Štrasburgu pri prezentácii výročnej správy o stave demokracie v Európe.

 

"Je samozrejmé, že ak chcete tento trest opätovne zaviesť, nemôžete byť členom Rady Európy. Ide o zásadný bod Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv," spresnil generálny tajomník RE. Podľa jeho slov práve pre uplatňovanie hrdelného trestu Bielorusko ešte nie je členom Rady Európy.

 

Turecko je členom tejto 47-člennej organizácie od roku 1949. Trest smrti zrušilo v roku 2004 v rámci snáh o získanie členstva v Európskej únii.

 

Jagland zároveň naznačil, že je zatiaľ predčasné hovoriť o podmienkach možného vylúčenia Turecka z Rady Európy. Odporučil pozorne sledovať vykonávanie ústavnej reformy v Turecku, ktorá zásluhou výsledkov sobotňajšieho referenda povedie k výraznému zvýšeniu právomoci prezidenta Erdogana. Šéf RE v tejto súvislosti upozornil, že takmer 50 percent tureckých voličov sa vyslovilo proti tejto ústavnej reforme.

 

"Nová ústava hovorí, že Európsky dohovor o ochrane ľudských práv je nadradený tureckej legislatíve, a preto je trest smrti neprijateľný. Tak prečo by bolo potrebné pýtať sa ľudí na to, či chcú zrušiť článok, ktorý práve odsúhlasili? Nedáva to žiaden zmysel," upozornil Jagland na možné referendum o obnovení trestu smrti v Turecku.

 

Podľa stanov Rady Európy môže byť člen tejto organizácie, ktorý závažným spôsobom porušuje zásady Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, požiadaný o vystúpenie z organizácie. Ak predmetný štát výzve zo Štrasburgu nevyhovie, Rada Európy má právo ho vylúčiť zo svojich radov.

 

Príkladom pre Ankaru môže byť susedné Grécko, ktoré bolo nútené opustiť Radu Európy počas obdobia vojenskej diktatúry. Grécko sa do jej radov vrátilo v roku 1974.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies