Jadrovú elektráreň na Ukrajine postihla nehoda!

NETKY.SK • 3 December 2014, 15:18 • 2 min
Jadrovú elektráreň na Ukrajine postihla nehoda!

KYJEV - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu oznámil, že jadrovú elektráreň v meste Záporožie na juhovýchode krajiny postihla nehoda, podľa ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna však nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre verejnosť a zariadenie obnoví normálnu prevádzku 5. decembra.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Interfax-Ukraina uviedla, že problém nastal v treťom bloku elektrárne, ktorého reaktor má výkon 1000 megawattov. Demčyšyn na tlačovom brífingu ubezpečil, že udalosť sa netýka samotného reaktora, výpadok však vyostril energetickú krízu na Ukrajine v dôsledku separatistického konfliktu.

 

Jaceňuk predtým vyzval ministra, aby zverejnil podrobnosti o nehode a oznámil kroky s cieľom obnoviť normálne zásobovanie elektrinou v celej krajine.

 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu so sídlom vo Viedni, ktorá musí byť informovaná o všetkých jadrových nehodách s možným cezhraničným vplyvom, zatiaľ správy z Ukrajiny nekomentovala.

 

img

 

Nehoda v jadrovej elektrárni Záporožie na juhovýchode Ukrajiny, o ktorej v stredu informoval tamojší premiér Arsenij Jaceňuk, sa stala ešte v piatok a spôsobil ju skrat vo výstupnej časti tretieho zo šiestich blokov zariadenia. Podrobnosti poskytol nový minister energetiky Volodymyr Demčyšyn, ktorý nastúpil do funkcie v utorok po schválení obmeneného Jaceňukovho kabinetu v parlamente. Demčyšyn ubezpečil, že udalosť nepredstavuje "žiadnu hrozbu", keďže sa netýka samotného reaktora s výkonom 1000 megawattov. Ten je naďalej v prevádzke, hoci postihnutý blok dočasne odpojili od siete. Minister predpokladá, že "problém bude vyriešený do piatku" a nemal by tak prehĺbiť energetickú krízu na Ukrajine spôsobenú nedostatkom uhlia v dôsledku separatistického konfliktu. Napriek tomu chce vyzvať významných priemyselných odberateľov, aby "dobrovoľne obmedzili" spotrebu.

 

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšou svojho druhu v Európe. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu so sídlom vo Viedni, ktorá musí byť informovaná o všetkých jadrových nehodách s možným cezhraničným vplyvom, zatiaľ správy z Ukrajiny nekomentovala. Príslušný medzinárodný dohovor bol prijatý po katastrofe v ukrajinskom Černobyli z roku 1986.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies