Jadrovú dohodu definitívne schválila Rada strážcov

NETKY.SK • 14 Október 2015, 16:24 • 2 min
Jadrovú dohodu definitívne schválila Rada strážcov

TEHERÁN - Vplyvná iránska Rada strážcov dnes definitívne odsúhlasila zákon umožňujúci implementáciu jadrovej dohody Teheránu so šiestimi svetovými mocnosťami. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Príslušnú legislatívu prijal v utorok iránsky parlament, čo pozorovatelia označili za víťazstvo vlády nad konzervatívnymi odporcami dohody.


Dvanásťčlenná Rada strážcov mohla návrh zákona ešte poslať späť do parlamentu na ďalšie prerokovanie, čo však napokon neurobila.


Tento orgán zložený so šiestich znalcov islamského práva a šiestich expertov na ďalšie právne oblasti okrem iného dohliada na to, či sú návrhy zákonov schválené poslancami v súlade s ústavou islamskej republiky. Súhlas Rady strážcov je nevyhnutnou podmienkou toho, aby mohli zákony nadobudnúť účinnosť.
V júli podpísaná dohoda ukončila dlhé roky nepriateľstva a napätia medzi Iránom a západnými veľmocami, ktoré mali podozrenie, že jadrový program Teheránu má aj vojenské aspekty.


Výsledkom dohody má byť zrušenie sankcií uvalených na Irán, ak obmedzí svoj jadrový program a odpovie na otázky Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) o desiatkach podozrivých výskumných a vývojových projektov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies