Jadrové rokovaní s mocnosťami sa môžu predĺžiť

NETKY.SK • 11 Október 2014, 14:20 • 2 min
Jadrové rokovaní s mocnosťami sa môžu predĺžiť

TEHERÁN - Hlavný iránsky jadrový vyjednávač Abbás Arakčí vyjadril v sobotu presvedčenie, že rokovania so svetovými mocnosťami o iránskom nukleárnom programe bude možné predĺžiť v prípade, že sa nepodarí dosiahnuť dohodu do konečného termínu 24. novembra.

slovakia

left justify in out

Arakčí podľa agentúry Fars povedal, že predĺženie rokovaní sa zvažuje a je možné. Vyhlásil, že ak sa zostávajúce rozdiely nepodarí vyriešiť počas nadchádzajúcich šesťstranných rokovaní na budúci týždeň vo Viedni, dodržanie novembrového termínu nebude možné. Rokovania medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami boli už raz tento rok predĺžené. Najspornejším bodom je miera, do akej môže Irán obohacovať urán.

 

Výsledkom rokovaní medzi Teheránom a Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom USA a Ruskom by mala byť konečná dohoda o urovnaní jadrového sporu. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií. Obvinenia zo snahy získať jadrové zbrane islamská republika naďalej označuje za nepodložené, od minuloročného nástupu nového prezidenta Hasana Rúháního však deklaruje záujem spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies