Jadrové elektrárne nie sú v bezpečí pred erupciou sopky

NETKY.SK • 17 Október 2014, 15:52 • 2 min
Jadrové elektrárne nie sú v bezpečí pred erupciou sopky

TOKIO - Japonské jadrové elektrárne nie sú v bezpečí pred prípadnými výbuchmi sopky tak, ako to tvrdí vláda. Toto znepokojivé varovanie vyslovil šéf vládnej komisie pre vulkanickú činnosť Tošicugu Fudžii.

slovakia

left justify in out

Erupcia niektorej zo sopiek v okolí jadrovej elektrárne Sendai na juhu Japonska by mohla podľa neho spôsobiť katastrofu veľkých rozmerov. Vládna jadrová agentúra v septembri vyhlásila, že po havárii vo Fukušime elektráreň Sendai spĺňa tie najprísnejšie bezpečnostné požiadavky a konštatovala, že v priebehu ďalších 30 rokov, keď končí jej životnosť, žiadna väčšia erupcia sopky v tejto oblasti nehrozí. „Je jednoducho nemožné predpovedať erupciu za ďalších 30 až 40 rokov,“ vyhlásil Fudžii, podľa ktorého sa dajú takéto predpovede robiť len niekoľko „hodín alebo dní dopredu“. Povedal, že v prípade výbuchu sopky by popol a láva znemožnili záchranárom dostať sa k postihnutej elektrárni a jej havária by mala dopad na celú krajinu vrátane Tokia.

 

Náhla erupcia sopky ležiacej približne 200 kilometrov západne od Tokia si v septembri vyžiadala 48 mŕtvych a vyvolala obavy z bezpečnosti neďalekej elektrárne. Je to prvý prípad za viac ako 20 rokov, keď v Japonsku zaznamenali obete na životoch v súvislosti s výbuchom sopky, hoci krajina patrí medzi oblasti vysokej seizmickej a vulkanickej aktivity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies