Jadrové elektrárne čaká medzinárodná kontrola bezpečnosti

NETKY.SK • 24 Marec 2011, 13:00 • 2 min
Jadrové elektrárne čaká medzinárodná kontrola bezpečnosti

Jadrové elektrárne čaká medzinárodná kontrola bezpečnosti

slovakia

left justify in out

img

Slovenské jadrové elektrárne čaká v apríli tohto roka kontrola. "Medzinárodná kontrola bezpečnosti," podotkla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) na dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti pred jej odchodom na rokovania predstaviteľov štátov Európskej únie (EÚ) do Bruselu.
      Ako zdôraznila predsedníčka vlády, situácia v Japonsku a téma jadrovej energetiky bude jednou z kľúčových tém plánovaného stretnutia. "Intenzívne sa ozýva Rakúsko vo vzťahu k Mochovciam," konštatovala. Dodala, že západný sused Slovenska zaujal postoj aj k českým a nemeckým elektrárňam.
      Rakúsko sa tiež Slovensku vyhráža súdnym sporom. "Osobne si myslím, že nie je dôvod na žiadny súdny spor v súvislosti s Mochovcami," podotkla. Zároveň pripomenula, že SR v súvislosti s Mochovcami vedie s predstaviteľmi Rakúska rokovania už dlhé obdobie.
      Radičová tiež uviedla, že Slovensko vyčlenilo na humanitárnu pomoc pre Japonsko 100.000 eur. Táto čiastka sa však zdala nízka koaličnému poslancovi Martinovi Froncovi (KDH) a rád by ju zvýšil. Poukázal tiež na nízky objem financií poskytnutých pre Haiti, ktoré predstavovali 50.000 eur.
      Dôležitou témou dvojdňových rokovaní bude aj hospodárska politika únie. Ide o takzvaný pakt pre euro, ktorý obsahuje štyri základné body, teda posilnenie existujúceho riadenia v EÚ, pakt konkurencieschopnosti, národné záväzky a integrita spoločného trhu.
      "Slovensko to podporuje predovšetkým ako výzvu na konsolidáciu verejných financií," podotkla Radičová. Zdôraznila, že v pripravovanom pakte sa podarilo presadiť, aby priame dane zostali v kompetencii členských štátov a stanovenie veku odchodu do dôchodku v závislosti od demografického vývoja krajiny.
      Treťou témou, ktorej by sa mali venovať predstavitelia členských štátov, je aktuálna situácia v Líbyi. Premiérka zdôraznila, že túto krajinu je potrebné medzinárodne izolovať. "SR oznámila, že využije svoje právo a nebude sa zúčastňovať aktívne na operáciách v Líbyi," uzavrela.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies