Jadrová energetika má byť neoddeliteľnou súčasťou Energetickej únie

NETKY.SK • 30 November 2017, 12:41 • 2 min
Jadrová energetika má byť neoddeliteľnou súčasťou Energetickej únie

BRATISLAVA – Je nevyhnutné, aby jadrová energetika bola neoddeliteľnou súčasťou Energetickej únie. Musíme si pripustiť, že bez jadra v najbližších desaťročiach výzvy nevyriešime. Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vojtech Ferencz vo štvrtok počas konferencie o energetike SET PLAN/CEEC 2017. Konferencia sa tento rok po druhý raz uskutočňuje v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Na podujatí, ktoré potrvá do piatku (1.12.), sú prítomní aj predstavitelia Európskej komisie (EK) a členských krajín EÚ vrátane Estónska ako aktuálne predsedníckej krajiny v Rade EÚ. "Pre SR a ďalšie členské krajiny EÚ bude mať jadrová energia význam nielen z hľadiska bezpečnosti dodávky, ale aj prechodu na nízkouhlíkovú ekonomiku," upozornil štátny tajomník.

 

Zdôraznil, že zvyšovanie bezpečnosti dodávok energie a zodpovednosti členských štátov v tejto oblasti by malo byť základným kritériom a stabilizačným prvkom Energetickej únie. Ferenzc pripomenul energetickú krízu začiatkom 21. storočia.

 

K inováciám v energetike Ferencz povedal, že v ďalšom období je v pláne príprava koncepcie rozvoja inteligentných sietí. "Inteligentné siete pomôžu zabezpečiť udržateľnú, bezpečnú, ekonomickú dodávku elektriny z veľkých centrálnych zdrojov," avizoval.

 

Generálny riaditeľ Sekcie ekonomickej spolupráce Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Dušan Matulay uviedol, že najneskôr plynová kríza ukázala širokej verejnosti, že energetická bezpečnosť je mimoriadne dôležitá vec a treba o nej hovoriť. "Ekonomika a ekonomické faktory, kam patrí aj energetický sektor, ovplyvňujú a dotvárajú celkový výtlak jednotlivých štátov," tvrdí Matulay.

 

Konferencia hodnotí pokrok v energetike za uplynulých desať rokov a kľúčovú úlohu, ktorú zohráva plán SET ako technologický pilier energetickej politiky EÚ. Dokončenie Energetickej únie si vyžaduje angažovanie a úzku spoluprácu medzi Európskou komisiou (EK), členskými štátmi a spoločnosťou ako celkom. Cieľom Komisie je dokončiť tento projekt do konca jej súčasného mandátu v roku 2019.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona