Jadrová dohoda s Iránom bude žiť, Trump predĺži pozastavenie sankcií

NETKY.SK • 12 Január 2018, 20:59 • 2 min
Jadrová dohoda s Iránom bude žiť, Trump predĺži pozastavenie sankcií

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump predĺži dočasné pozastavenie sankcií voči Iránu, čím ponechá v platnosti historickú jadrovú dohodu z roku 2015 ešte najmenej niekoľko mesiacov. Informovali o tom v piatok nemenovaní americkí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Toto rozhodnutie urobil Trump napriek svojim sľubom z minulosti, že jadrovú dohodu s Iránom zruší, napísala tlačová agentúra AP. Predĺženie dočasného pozastavenia sankcií má Biely dom oficiálne oznámiť v piatok. Budú ho však sprevádzať ďalšie, cielené sankcie voči Iránu za jeho raketový program a strohé varovanie, že Trump od dohody vyrokovanej administratívou prezidenta Baracka Obamu odstúpi, ak do jari nenastane výrazný posun v súvisiacich rokovaniach.

 

Práve vtedy totiž vyprší nasledujúci posledný termín pre predĺženie uvoľnenia sankcií voči Iránu. Informácie poskytli traja predstavitelia, ktorí si neželali byť menovaní, pretože nie sú poverení verejne diskutovať o rozhodnutí pred jeho oficiálnym oznámením. Predstavitelia ešte uviedli, že Trumpovo oznámenie bude tiež sprevádzať ostrá kritika zásahov Iránu voči nedávnym protestom proti vedeniu islamskej republiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies