Jacob Zuma: Prezidentské voľby v Burundi by sa mali odložiť

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 11:52 • 2 min
Jacob Zuma: Prezidentské voľby v Burundi by sa mali odložiť

NAIROBI/BUJUMBURA - Prezidentské voľby v Burundi, ktoré sú naplánované na jún, by sa mali odložiť na neurčito, kým sa do krajiny nevráti politická stabilita, vyhlásil dnes prezident Južnej Afriky Jacob Zuma. Takto zosumarizoval výsledok regionálneho summitu v Angole, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mimoriadny summit sa konal po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v Burundi, kde sa od apríla konajú protesty proti rozhodnutiu prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa tretíkrát o znovuzvolenie.

 

Aj dnes protestovalo v burundskej metropole Bujumbura vyše 100 ľudí. "Neprestaneme, kým sa nevzdá úmyslu kandidovať," skandovali demonštranti, ktorí tvrdia, že sú takisto proti vojenskému prevratu.

 

Nkurunziza začiatkom mája vyhlásil, že v prípade opätovného zvolenia do úradu to bude jeho posledné funkčné obdobie. Jeho slová zazneli po tom, čo ústavný súd rozhodol, že sa môže uchádzať o tretie funkčné obdobie, pretože prvé sa nepočíta, keďže ho vtedy zvolili do funkcie poslanci parlamentu.

 

Prezidentské voľby sú v Burundi, kde od začiatku roka eskaluje politické napätie, naplánované na 26. júna; úrady sa obávajú, že nepokoje a násilie budú sprevádzať aj samotné hlasovanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies