Jaceňuk: Vláda má historiclú šancu vybudovať novú Ukrajinu

NETKY.SK • 3 December 2014, 14:31 • 2 min
Jaceňuk: Vláda má historiclú šancu vybudovať novú Ukrajinu

KYJEV - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil dnes ministerstvu financií, aby na Ukrajinu pozvalo misiu Medzinárodného menového fondu (MMF) v záujme obnovenia rokovaní o spolupráci. Podľa jeho slov zahraniční partneri sú pripravení na spoluprácu, informovala agentúra Ukrinform.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na prvom zasadnutí novej ukrajinskej vlády, ktoré sa konalo dnes v Kyjeve, Jaceňuk uviedol, že štátny rozpočet na rok 2015 bude prispôsobený hlavnej úlohe ukrajinskej ekonomiky, a tou je jej "prežitie, aby vytvorila základ pre budúci rast a stabilitu".
     

Staronový premiér svojim ministrom oznámil, že "nemajú čas nazvyš", "musia okamžite pristúpiť ku konkrétnym činom", ktoré musia mať výsledky. Upozornil, že ministrov, ktorí svoju funkciu nezvládnu, nahradí inými. Súčasne vyjadril presvedčenie, že vláde sa podarí prekonať všetky ťažkosti. Vyhlásil, že "máme historickú šancu vybudovať novú Ukrajinu. A my ju nielen využijeme, ale aj naplníme." 
     

Informoval, že programové vyhlásenie vlády bude hotové do konca tohto týždňa, tak by sa ním mohol zaoberať parlament. Spresnil, že to nebude "súbor slov", ale "zoznam konkrétnych cieľov a krokov, ako ich dosiahnuť". V súvislosti s tým každého z ministrov požiadal, aby stanovili pre svoje rezorty tri kľúčové priority a naznačili spôsob, ako ich dosiahnuť.
     

Jaceňuk za prioritu vlády označil bezpečnosť krajiny a zachovanie jej nezávislosti a uviedol, že na splnenie tohto cieľa musí ísť podstatná časť finančných a materiálno-technických zdrojov. Upozornil tiež, že okrem vonkajšej agresie čelí Ukrajina aj agresii vnútornej - podľa neho je ňou korupcia.   
     

Ukrajinský premiér vyjadril radosť nad rozhodnutím trojice pôvodom neukrajinských ministrov, že sa chcú začať učiť po ukrajinsky. 
     

Ukrajinský parlament totiž v utorok v ministerských funkciách potvrdil troch cudzincov: ministrom zdravotníctva je Gruzínec Alexander Kvitašvili, ministrom ekonomického rozvoja a obchodu Litovčan Aivaras Abromavičius a ministerkou financií Američanka Natalie Jaresková. Ukrajinský prezident Petro Porošenko im ukrajinské občianstvo udelil ešte pred vymenovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona