Jaceňuk: Veritelia musia súhlasiť s návrhom, ktorý im predložila Ukrajina

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 17:33 • 2 min
Jaceňuk: Veritelia musia súhlasiť s návrhom, ktorý im predložila Ukrajina

KYJEV - Zahraniční veritelia musia súhlasiť s legitímnym návrhom dohody, ktorý im predložila Ukrajina na rokovaniach o reštrukturalizácii jej dlhu vo výške zhruba 23 miliárd USD (20,30 miliardy eur). Vyhlásil to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vláda v Kyjeve sa nevie dohodnúť so skupinou najväčších veriteľov, ktorí odmietajú odpis z hodnoty ukrajinských dlhopisov.
     

Jaceňuk dnes v parlamente vyhlásil, že veritelia by si mali uvedomiť, v akom hroznom stave sú ukrajinské financie. Pripomenul, že krajina je vo vojne a navyše stratila dôležité regióny, ktoré sa podieľali zhruba 20 % na výkone ekonomiky.
   

"Žiadame, apelujeme a trváme na tom, aby veritelia uznali súčasnú situáciu a prijali ponuku Ukrajiny, ktorá je legitímna a je to cesta, ako pomôcť Ukrajine," povedal premiér.
     

Kyjev navrhuje predĺženie splatnosti dlhopisov a zníženie hodnoty dlhu, tzv. haircut.
     

Výbor veriteľov však vo štvrtok (14.5.) predložil svoj návrh reštrukturalizácie ukrajinského dlhu, v ktorom odmieta haircut, teda zníženie hodnoty dlhopisov. Výbor zastupuje investorov, ktorí vlastnia dlhopisy za približne 10 miliárd USD.
     

Ukrajina je pod tlakom a potrebuje dosiahnuť dohodu. Medzinárodný menový fond (MMF) ju totiž chce mať na stole spolu so správou o výsledku práve prebiehajúcej kontroly plnenia podmienok záchranného úveru vo výške 17,5 miliardy USD. Predstavenstvo MMF dostane správu o kontrole v júni. A na jej základe rozhodne o tom, či uvoľní Kyjevu ďalšiu splátku vo výške 2,5 miliardy USD.
     

Dokončenie rokovaní s veriteľmi do júna bolo od začiatku považované za príliš optimistickú predstavu. Ale rozdielne názory a spory medzi oboma stranami podkopávajú vyhliadky na rýchlu dohodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies