Jaceňuk: Ukrajina ušetrila v r. 2014 na dovoze plynu z Ruska vyše 3 mld. USD

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 08:13 • 2 min
Jaceňuk: Ukrajina ušetrila v r. 2014 na dovoze plynu z Ruska vyše 3 mld. USD

KYJEV - Ukrajine sa podarilo ušetriť minulý rok viac než 3 miliardy USD vďaka nižšej cene plynu od Gazpromu, než bola dohodnutá v kontrakte z roku 2009. Povedal to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Informovali o tom ukrajinská agentúra Ukrinform a ruský spravodajský server Sputnik.

slovakia

left justify in out

"V roku 2014 sme ušetrili 3,4 miliardy USD (3,21 miliardy eur) tým, že sme nezaplatili ruskému Gazpromu za dodávky plynu takú sumu, s ktorou na základe kontraktu z roku 2009 pôvodne počítal," povedal Jaceňuk. Ruský minister energetiky Alexander Novak však v marci uviedol, že Ukrajina Gazpromu spomínané 3,4 miliardy USD stále dlhuje.

 

Jaceňuk zároveň dodal, že konflikt na východe Ukrajiny spôsobil ruskému plynárenskému koncernu nemalé škody. "Vojna voči Ukrajine stála Gazprom už 6 miliárd USD," povedal ukrajinský premiér.

Okrem toho uviedol, že spotreba zemného plynu na Ukrajine by mohla tento rok klesnúť na 40 miliárd kubických metrov (m3)z približne 42,5 miliardy m3 v roku 2014. Z uvedeného množstva v minulom roku Ukrajina vyprodukovala okolo 20 miliárd m3, zvyšok predstavoval dovoz.

 

Podľa Jaceňuka je pokles spotreby dôsledkom konfliktu na východe krajiny, priemyselného centra štátu. Boje zasiahli produkciu tamojších priemyselných podnikov, ktoré patria k významným odberateľom plynu.

 

(1 EUR = 1,0579 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies