Jaceňuk podporuje zrušenie názvu Veľká vlastenecká vojna

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 18:02 • 2 min
Jaceňuk podporuje zrušenie názvu Veľká vlastenecká vojna

KYJEV - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk avizoval dnes zmeny v snahe odlíšiť sa od moskovských osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, informovala agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pripomenula, že Kyjev a väčšina západných vlád bojkotujú oslavy v Moskve 9. mája pre úlohu Ruska v konflikte na východe Ukrajiny.
     

Kyjev zjednotí svoj kalendár s európskymi spojencami a po prvý raz bude 8. máj - známy na Západe aj ako Deň víťazstva v Európe - na Ukrajine štátnym sviatkom.
     

Na základe dekrétu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka je 8. máj Dňom spomienky a zmierenia - a to medzi Ukrajincami, ktorí bojovali proti nacistom, a tými, ktorí po vojne bojovali proti sovietom.
     

O deň neskôr - 9. mája - Ukrajina oslávi Deň víťazstva vlastným pochodom veteránov v Kyjeve a niekoľkých ďalších mestách. Jaceňuk vyzval ľudí, aby počas osláv niesli v rukách vlčí mak, symbol pre padlých vojakov používaný prevažne v Británii, ktorý označil za "európsky symbol".
     

"Nech všetky ostatné stuhy nosí Ruská federácia, ktorá tvrdí, že Rusko zvíťazilo v druhej svetovej vojne," povedal Jaceňuk. Podporil aj návrhy na zrušenie sovietskeho názvu Veľká vlastenecká vojna, ktorá sa na Západe všeobecne označuje ako druhá svetová vojna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies